Ultima lună din an este o lună plină de evenimente și activități, nu neapărat cu temă de sărbătoare, dar cu subiecte care atrag atenția spre tendințele anului care va urma sau cu spectacole și evenimente memorabile ca de sfârșit. De aceea, organizatorii de evenimente folosesc această ocazie pentru a lansa filme, celebrări sau spectacole speciale pentru care vom rupe din timpul nostru câte puțin pentru a le savura cu bucurie și interes ori de câte ori vom afla despre ele.
Unul dintre aceste evenimente poate fi lansarea filmului ”Ennio” care sub bagheta regizorului Giuseppe Tornatore va aduce un omagiu după o muncă de cercetare de cinci ani celui mai cunoscut compozitor de muzică de filme, Maestrul Ennio Morricone, cel care a fermecat publicul auditor la numeroase filme și seriale, aproximativ 500, timp de 50 de ani, colaborând cu regizori prestigioși care au fost intervievați pentru acest film: ”The good, the bad and the ugly”, ”Once Upon a time în America”, ”The untouchables”, ”Cinema Paradiso”, ”The hateful eight”, ”The mission”. ”Malena”, ”Intouchables”, Kill Bill”, ”Thing”, ”Lolita”. În căutările sale, regizorul a contactat peste 70 de regizori și artiști internaţionali care au lucrat și colaborat cu Ennio Morricone. Filmul se poate viziona la cinema din 18 noiembrie și desigur va rula cel puțin până la sfârșitul anului.
O recomandare pentru stilul de viață cotidian care în condițiile actuale are nevoie acută de schimbare vine de la ”KTCHN rebel” care propune trei direcții exacte privitor la hrana zilnică: mâncarea să fie ”glocală” (iată un cuvânt inventat, explicat mai jos), vegană și regenerativă. Deja preocuparea pentru sustenabilitate și produse locale este pe agenda multor organizații și instituții din întreaga lume, pentru următoare perioadă, chiar tendințele de a consuma local, cât mai mult și mai ales de sezon au devenit o modă conectată cu sustenabilitatea care în momentele prezente este un ajutor pentru multe industrii. Fiind vorba despre mâncare, se preconizează că anul care vine să fie cât mai ”glocal’‘ adică mâncarea globală (g) să fie mult mai sustenabilă, să devină locală (local), crescând interesul împotriva risipei de tot felul. O altă tendință care se va vedea tot mai mult va fi direcționarea spre veganism și vegetarianism, multe rețete celebre fiind transformate în rețete fără carne, unt, lapte, îndeplinind una dintre cerințele unor consumatori în număr din ce în ce mai mare.
- Pentru cei mici și chiar cei mai mari dintre noi cu gust de aventura, Muzeul Antipa pregătește o vânătoare de comori Ocolul Pamântului într-o zi, cu durata de 70 de minute, unde se descoperă biodiversitatea, creaturile speciale din zone îndepărtate ale lumii, se explorează Oceanul Atlantic sau Madagascarul, se organizează misiuni care te învață cum să te ferești de prădători sau vei călători la bordul vapoarelor pe oceanele lumii printr-o activitate interactivă Museum Quest. Toată această aventură se face cu ajutorul unei aplicații care va conduce pașii vizitatorilor în muzeu pentru a descoperi comorile lumii, dar după dezlegarea ghicitorilor, rezolvarea puzzle-urilor și a codurilor criptice.
- Ca târguri de sezon, unul dintre multele târguri din București este și Lavanda Christmas Fair 2022, aduce produse naturale din lavandă şi o sumedenie de creaţii inedite făurite cu suflet de micii producători locali, branduri creative româneşti din toată ţara, alături de standuri unde se va servi ciocolată caldă și ceai fierbinte, cozonaci cu sirop, turtă dulce, delicatese cu lavandă. Târgul este organizat la Cafeneaua Verona, între 10-11 şi 17-18 decembrie 2022, iar organizatorii promit ca toate produsele să aibă ceva din lavandă, așa că aviz amatorilor iubitori de miros, gust și aromă de lavandă.
- La fel, târgul de la Sala Dalles Dalles Gift aduce mici producători locali de bijuterii, dulciuri și cadouri care se va ține între 3-5 decembrie, va oferi posibilitatea cumpărării unor produse unicat ca și atenție de sărbători pentru cei dragi. Târgul de la Opera Comică Poveste de Crăciun pentru copii va aduce surprize de sezon și va invita meșteri și artizani din Maramureș care vor aduce bucate și produse de artizanat din zonă la târg pentru a le face cunoscute bucureștenilor.
- La Maison 13, lângă Grădina Icoanei, va avea loc între 3-4 decembrie Gingerbread Fair și Christmas Candy Fair între 11-12 decembrie care, așa cum îi spune și numele va aduce turta dulce și bomboanele ca personaje principale pentru cei care sunt fani și pentru pofticioșii mari și mici pe care îi va îmbia și cu o căsuță din turtă dulce, bomboane de tot felul, ateliere meșteșugărești și bunătăți specifice lunii decembrie.
- Tot atunci la Palatul Universul are loc târgul Mezanin Market, la Târgul Creativ unde meșteșugari locali vor expune bijuterii, produse de design interior, băuturi și dulciuri artizanale, haine pentru copii și adulți, produse eco-friendly, cărți, dulciuri și miere în combinații sănătoase, accesorii speciale, cosmetice naturale.
- Tot în tematica lunii decembrie un târg cu tematică de sărbătoare este FABERland la Timișoara unde un foc de tabără va fi pe parcursul evenimentului ce va avea loc între 18-19 decembrie și unde vor expun arhitecții For, artiștii din comunitatea building.a.community și invitații lor: Librarul cu papion, Soso Skin, Atelier Bobar Deco, se va servi mâncare preparată de Ambasada, Mâncurry, Tuma Mobile Food și Vurgăr Caravan.
- Kătun sau Târgul din Ajun, are loc pe data de 17-18 decembrie, la ArCub Gabroveni, sala Cafenea, unde un grup de creativi, artiști, designeri, ceramiști, ilustratori, makeri, ”oameni creativi and everything în between’‘, așa cum se prezintă ei, expun produse drăguțe pentru cei interesați.
Dintre cărțile anului care se încheie Ierburi Uitate, scrisă cu pasiune de către Mona Petre, un graphic designer pasionat de botanică, este o colecție de plante pe care generațiile crescute la bloc le-au uitat, ele făcând parte demult din verdețurile gătite cu diverse cărnuri sau brânzeturi în gospodăriile țărănești și pe care puțini dintre noi le mai cunoaștem. Autoarea ne propune să asociem gusturi și să experimentăm alăturări culinare inspirate de flora spontană și astfel să reconstituim rețete vechi de sute de ani. Cartea vorbește despre plăcerea de a experimenta ceva nou ca și gust și aduce alăturări de ierburi considerate azi buruieni și ingrediente comune simple, de zi cu zi, fiind o sursă de inspirație pentru un alt fel de a găti, care să pornească nu de la rețete, ci de la Ingredientele pe care le ai la îndemână din pădure, de prin curte crescute spontan printre legume.
Fără comentarii