O prezență discretă în lumea creativilor de la noi, Mădălina Budaca de la Pământiu ne-a cucerit cu broșele ei. Adeptă a valorilor slow living, Mădălina surprinde detalii domestice sau din natură și le redă sub forma lucrușoarelor din lut. Am stat de vorbă cu Mădălina să aflăm mai multe despre ea și procesul creativ.
1. Cine este în spatele Pământiu? Ne poți spune câteva cuvinte despre tine?
Bună! Sunt Mădălina, un om simplu, sensibil, pasionată de tot ce ține de domeniul creativ. Îmi împart viața cu cel mai bun prieten încă din liceu – soțul meu, cu cele două pisici ale noastre și, în curând, cu băiețelul nostru pe care îl așteptăm. Sunt licențiată în Arte Vizuale și Design, la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași. Pe lângă latura artistică din viața mea, îmi place să gătesc, să mă plimb cu bicicleta, să petrec timp în natură, să cânt în cor.
2. De ce “Pământiu”? Este o alegere interesantă cromatic.
Pământiu a apărut acum 2 ani, în urma deciziei de a încerca ceva nou, de a lucra cu lut, pe lângă activitatea de fotograf. Culorile folosite sunt preponderent nuanțe pământii pentru că iubesc tonurile de maro, sunt liniștitoare și aduc o stare de calm și visare. Pentru mine, pământiu înglobează exact ceea ce caut: ideea de natural, de lut, pământ, cromatică caldă și simplitate.
3. Ce te inspiră? Poți să ne povestești puțin despre procesul creativ?
Inspirația mea vine de cele mai multe ori din amintiri, din visuri, din dor și aspirații. Sunt o fire melancolică și mă sensibilizez ușor când mă gândesc, de exemplu, la copilărie, la un loc drag, la amintiri create cu cei pe care îi prețueisc.
De exemplu, o colecție de broșe-mărțișor creată anul trecut, “În Grădină“, a avut ca punct de plecare grădina din fața casei în care am copilărit, toate momentele cu părinții și sora mea în care lucram împreună la ea, în care ne jucam, în care simțeam mirosul zambilelor primăvara când ieșeam din casă dimineața să vedem ce-a mai crescut, ce-a mai înflorit.
4. Cum îți găsești motivația să continui și cum depășești momentele dificile?
Au fost momente în care am zis că renunț. E parcă și mai simplu să spui asta când știi că tu ai creat acest mic brand și ține doar de tine să alegi să continui sau să pui stop. Însă, oamenii care creează comunitatea pământiu, care mă susțin în toate modurile, setea mea de a aduce ceva din sufletul meu într-un mod creativ în fața lumii și dragul de a crea cu mâinile mele m-au ajutat să continui. Plus că uneori inspirația vine atunci când te aștepți mai puțin și, de multe ori, lipsa ei, mai ales pe o perioadă mai îndelungată, a fost un factor care mă făcea să cred că nu mai pot continua, însă am reușit în cele din urmă să depășesc și acele momente.
5. Ai creatori locali sau din afară pe care ii urmărești și admiri?
Am mulți oameni minunați pe care îi urmăresc și, într-un fel sau altul mă inspiră. Unul dintre ei ar fi Cristina Frei, e printre primii creatori pe care i-am văzut și care m-a cucerit de când am început să activez pe rețelele de socializare. Din afară, câțiva dintre ei ar fi Tina Sosna, Marie Leman, Natasha Tarasova, toți venind din zona de ilustrație ori lut și ceramică.
6. Care ți se pare că este cea mai mare provocare pentru un creativ în România anului 2022?
Să ai curaj să începi să-ți scrii poveștile în felul tău, prin creațiile tale și să continui chiar dacă pare că eforturile tale nu dau roade pe măsură, chiar dacă pare că domeniul în care vrei să activezi e saturat și simți că nu poți aduce nimic nou.
Am observat totuși un interes crescut în ultima perioadă în obiectele lucrate manual și asta mă bucură enorm, în ciuda faptului că tot mai multe lanțuri de magazine acaparează piața cu produse realizate în masă care par făcute manual, la prețuri avantajoase, uneori mult mai mici decât cele realizate local. Știu că de multe ori iau în mână un astfel de produs, îl compar cu ceea ce fac eu și rămân copleșită de faptul că cineva a ales un lucrușor pământiu, poate mai scump, pentru a-l dărui sau a-l păstra pentru el decât să cumpere acel obiect din magazin.
În același timp, o altă latură mai puțin plăcută a unui brand în România este ceea ce se așteaptă statul să poți face, mai ales când ești la început de drum și totul e incert. Pare că uneori descurajează mai mult decât să ajute și să încurajeze tinerii care vor să fie în regulă din punct de vedere legal și, până la urmă, să aducă un plus în domeniul creativ românesc.
7. Cum arată o zi din viața ta?
Toate zilele sunt diferite pentru mine. Depinde de sezon, de inspirație și până la urmă și de starea de spirit. În general, îmi place ca în fiecare zi să-mi iau o doză de timp de calitate cu cei dragi, să admir natura, să mă joc cu pisicile și să încerc să creez ceva nou, chiar dacă e doar o schiță pe hârtie. În sezon, când e perioada aglomerată, mă pun la masa de lucru de dimineață și stau, până noaptea târziu, ca să pot termina totul la timp și să iasă toate așa cum îmi doresc.
8. Cum arată viitorul Pământiu, încotro?
Îmi doresc să aduc în fața oamenilor care îmi urmăresc activitatea noi povești, frânturi din ceea ce este omulețul din spatele pământiu, prin stilul specific și identitatea vizuală cu care i-am obișnuit. Vreau să dezvolt gama de lucrușoare, să colaborez cu alți creatori, să mă dezvolt și pe partea de ilustrație și, unul din visurile cu care am și început acest drum, să ajung să creez și obiecte din ceramică, să am propriul studio.
9. Ce sfat ai da unui tânăr creator de accesorii la început de drum?
Nu te compara cu ceilalți, fiecare are ritmul său de a crește și a se dezvolta. Încearcă să creezi ceea ce îți place ție, nu ce e în trend, pentru că se va vedea că e făcut din inimă și pui suflet, pui povestea ta în lucrușoarele create.
Nu te descuraja la început de drum. Fii consecvent, cere sfaturi, caută mereu să te autodepășești și înconjoară-te cu oameni sinceri, care te susțin, îți pot da sfaturi constructive și vor să evoluezi.
Poze trimise de Mădălina Budaca de la Pământiu, din arhiva personală.
NO COMMENT