Ceramiceanu este numele unui brand de bijuterii create din porțelan. Suave și pline de culoare, aceste bijuterii sunt realizate într-o incredibilă varietate a formelor, dimensiunilor și detaliilor. Iar ceea ce le face cu atât mai neobișnuite este materialul de fabricație, adică porțelanul. Da, bijuterii din porțelan, ușor de purtat – și la propriu, și la figurat. Cum a ajuns Laura Ungureanu să-și descopere pasiunea pentru modelare și, mai ales, cum a transformat această pasiune într-o afacere pentru doamne? Ne dezvăluie chiar ea, prin răspunsurile de mai jos.
-
Cum a apărut Ceramiceanu? Ai studii în domeniul artei? De ce tocmai ceramică? De ce tocmai bijuterii?
Am terminat masterul în Design Ceramic din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Numele de Ceramiceanu a apărut la sfârșitul anului 2018; până atunci, am lucrat sub numele de Atelier OPT. Ceramica a început precum o curiozitate purtată mai degrabă de instinct decât de rațiunea de a alege o formă de creație. Copil fiind, m-am jucat mult în noroi, mi a plăcut să simt pământul și cred că acele momente mocnite interior m-au făcut ca după aproximativ 30 de ani să revin la expresia obișnuită de creație, aceea a modelării pământului, doar că într-o formă cizelată.
Nu creez doar bijuterii, ele sunt doar cele mai promovate. Pe lângă faptul că mă atrage orice expresie a frumuseții și a înfrumusețării, bijuteriile sunt pentru mine ca niște mici delicii în jurul cărora creez fel de fel de povești ceramice.
-
Surse de inspirație pentru bijuteriile Ceramiceanu? Cât de dificil este procesul de creație, de la idee la produsul final? Materiale? De unde provin?
Sursele de inspirație provin de cele mai multe ori din natură, din amintirile de când eram o copilă mult prea visătoare și credulă, dar și din acele momente ale vieții care strecoară câte o pepită de adevăr scuturător. Pe cât de luminoase și pline de serenitate sunt unele lucrări, pe atât de încărcate și apăsătoare sunt altele. Pentru ca un produs să ajungă în stadiul final, trece prin mai multe arderi și intervenții de decorare. E un proces destul de lung, ce necesită răbdare. Achiziționez din țară, dar nu numai, majoritatea materialelor. Folosesc preponderent porțelanul, însă în ultima perioada m-au atras și alte tipuri de lut și caut mereu să experimentez, să aduc un suflu nou în ceea ce fac, în primul rând pentru a-mi depăși zona de confort și pentru a-mi stimula creativitatea.
-
În cei zece ani de Ceramiceanu care a fost cea mai mare provocare? Dar cea mai mare satisfacție?
Cea mai mare provocare: decizia de a lucra full-time pentru ceramică. Au fost doi ani de gândit și răzgândit, de temeri și de provocări. Cea mai mare satisfacție am avut-o în dimineața în care m-am trezit și am reușit să intru în acel sălaș al liniștii în care am fost sigură că totul stă în puterea și în mâinile mele.
Porți bijuteriile Ceramiceanu? Sunt broșele doar pentru doamne sau și pentru domnișoare?
Cred că sunt cea mai nepurtătoare purtătoare a bijuteriilor mele. Atunci când mă decid să port ceva făcut de mine, mă simt super gătită și drăguță. Admir foarte mult fetele și femeile ce poartă cu lejeritate, naturalețe și cochetărie accesoriile mele, le urmăresc cu admirație modul creativ de a le pune în evidență.
Broșele sunt pentru doamne, domnișoare și… domni – pentru aceștia am făcut în trecut o colecție specială de mustăcioși, colecție pe care abia aștept să o reiau.
-
Ce greutate au bijuteriile din porțelan – în special cerceii?
Având în vedere că bijuteriile sunt din porțelan în proporție de peste 90% și pentru că încerc să le lucrez cât mai subțire, cele mai multe cântăresc între 2-6 g.
-
Cărui stil vestimentar s-ar potrivi bijuteriile Ceramiceanu? Cărui tip de femeie?
Sunt bijuterii pe care le poți atribui atât unui stil casual, cât și celui elegant. Femeia care le poartă este creativă, liberă, intelectuală și curajoasă. Asta am văzut la toate femeile cu care am intrat în contact.
Dacă ar fi să iei totul de la capăt, ai face tot bijuterie ceramică sau altceva?
Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face tot ceramică, cu siguranță. Ar fi și bijuteria printre creații, dar – pentru că sunt într-un moment al vieții în care am stârnit un torent, un tumult de noi idei, cred că aș crea preponderent obiecte spontane ce nu au neapărat o utilitate exactă, ceva ce nu are legătură cu bijuteria ceramică.
-
Moduri de promovare creative pentru un creativ ca tine. Care e cel mai eficient canal de promovare pentru designerii de produs după părerea ta? Dar cel mai ineficient?
Unei persoane creative îi vine greu să se ocupe de partea pragmatică a lucrurilor, așa că mă simt destul de stângace în această „artă” a promovării și vânzării. Până în acest moment, tot ce reușesc să fac este să mă promovez cu ajutorul site-ului, pe social media – instagram și facebook – și prin partenerii cu care reușesc să am o colaborare frumoasă și echitabilă.
Cred că este ineficient și nesănătos să dorești să fii pe o piață nepotrivită, de concurență acerbă în care să te chinui să reziști. E important ca oamenii să înțeleagă că tot procesul creativ, până la produsul finit, cere efort și timp, că nu este doar un hobby cu plastilină, ci o muncă enormă marcată de reușite și eșecuri.
-
Ce recomandări ai pentru un tânăr creativ aflat la începutul drumului? Românii mai apreciază creativitatea?
Recomand să nu renunțe, să continue să își crească ideea, să lucreze și să creadă în el indiferent de opiniile celor de pe margine. Anumiți români încep să aprecieze din ce în ce mai mult creativitatea și unicitatea unui lucru. În ciuda vremurilor în care trăim, reușim cumva să ne găsim timp și deschidere pentru a admira micile frumuseți ale vieții, iar lucrurile făcute cu pasiune, originalitate și creativitate sunt undeva în fruntea listei, după părerea mea.
Un mesaj/citat/gând care te inspiră să nu renunți niciodată la ceea ce îți place să faci.
Nu știu prin ce minune, dar atunci când am simțit că nu mai pot, m-am anunțat așa șoptit și cu frică că nu e momentul să renunț. Cred că străfundurile mele sălbatice și pline de defecte sunt luminate de oareșce poezie ce îmi amintește că e ok să fii visătoare și că poți trăi făcând ceea ce îți place atât timp cât încă respiri.
Poze trimise de Laura Ungureanu (Ceramiceanu), din arhiva personală.
Fără comentarii