Casa Artelor (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș) deschide anul expozițional cu un proiect dedicat maeștrilor Timișoarei. „Amintiri necesare” cuprinde 12 expoziții desfășurate pe parcursul a 12 luni, demersuri plastice care au ca protagoniști plasticieni esențiali pentru existența artistică a urbei, care însă, din păcate, nu mai sunt printre noi.
„Demarăm acest proiect din dorința de a puncta momente esențiale din povestea artistică a Timișoarei ultimelor decenii. Sunt convins că un astfel de demers este foarte important mai ales acum, în contextul acestui an. Am ales artiști care și-au încheiat parcursul prin această lume, dar ale căror creații TREBUIE (și nu sunt întâmplătoare majusculele) să rămână în memoria colectivă. Sunt acele amintiri necesare tuturor celor pentru care Timișoara culturală înseamnă ceva.” – spune Sorin Vlad Predescu, director al Direcției Județene pentru Cultură Timiș
Primul eveniment din proiectul „Amintiri necesare” își deschide porțile în 16 februarie, de la ora 17.00. Atunci, în galeria Pygmalion a Casei Artelor (str. Episcop Augustin Pacha nr. 8), are loc vernisajul expoziției sculptorului Octavian Maxim.
Despre personalitatea și creația sculptorului vor vorbi, la vernisaj, Dana Constantin (președintă UAPT), Andrei Medinski (pictor) și Sorin Vlad Predescu (director DJC Timiș).
„Din galeria creatorilor de artă bănățeni din ultimele decenii (care nu trebuie uitați), face parte și sculptorul ce-și dăltuia semnătura din două majuscule în lemn sau în piatră. Folosind o vocală și o consoană. Un O mare și un em (M) mare de tipar. Adică OM. În traducere – Octavian Maxi, zis Max. Ardelean la origine, născut la Cluj, școlit la Bucureșt, la Institutul de Arte Plastice „Grigorescu”, pe vremea când acesta nu ducea lipsă de maeștri (a fost studentul lui Corneliu Medrea), artistul a descins în Banat (la Timișoara) pe la începutul deceniului șase, în secolul trecut. Și a rămas aici, împlinindu-și opera, până la vârsta de 88 de ani. Când a plecat dintre noi. De tot. (…) Artistul și omul Octavian Maxim a fost sincer și loial. Cu sine și cu ceilalți. La fel, opera lui. Ea n-are nevoie de explicații. Și interpretări. Ce se vede, aia e! Acesta a fost Max! Acesta a fost și este Max!. – spune pictorul Andrei Medinski
Expoziția este deschisă până în 24 martie 2023. Următorul demers plastic din cadrul proiectului „Amintiri necesare” poartă semnătura lui Simion Lucaciu.
NO COMMENT