În epoca consumerismului bijuteria trebuie să spună o poveste pentru a ieși în evidență. Patru designeri români folosesc materiale tradiționale – metal, porțelan, perle și textile – și creează opere de artă.
Aceste branduri explorează limitele materialelor și le transformă în piese de design relevante pentru zilele noastre. Monom ne inspiră cu bijuterii arhitecturale, Atelier Devi transformă perlele în accesorii cool pentru ținute cotidiene, Diana Cojocaru ne arată cât de elegant poate deveni porțelanul, iar Lidia Puică ne provoacă imaginația cu un univers populat de creaturi de vis din croșet.
Monom
Bijuteriile Monom explorează potențialul formelor geometrice precum cercul, linia, pătratul și le transformă în arhitecturi purtabile. Ceea ce rezultă sunt piese minimaliste de o eleganță atemporală. În spatele brandului se află Georgiana Ciceo – arhitect, organizator de evenimente part-time și, începând cu 2016, designer Monom full-time.
Monom este și un brand sustenabil, fiecare piesă fiind produsă local. Materialele folosite, argint și aur, vin de la furnizori bine consacrați și creatoarea are grijă să refolosească orice resturi de metal disponibile. Brandul propune bijuterii realizate individual, serii limitate sau piese personalizate.
„Construim arhitecturi care odată îmbrăcate, scot în evidență contrastul rafinat dintre geometrie și organic și celebrează întâlnirea dintre cele două. Vă oferim arhitecturi pentru a îmbrățișa corpul și geometrii pentru a fi explorate de minte.”
Fotografii: Denisa Coman
Diana Cojocaru
„Fiecare bijuterie este o piesă unică, sculptată și pictată meticulos. Bijuteriile sunt lucrate în ediții limitate, majoritatea dintre ele rămânând unice și ca model și ca stil. De un an am deschis un showroom în București unde toate creatiile mele pot fi admirate.”
Atelier Devi
„Suntem Brindusa van Dijk si Raluca Sima, două surori cu trasee diferite de viață, trăind chiar în țări diferite, dar reunite de o mare pasiune împărtășită pentru bijuterii. Și nu doar pentru a le purta, ci și de a le crea și de aduce și altor femei bucuria de a se simți speciale.Când eram mici petreceam ore întregi uitându-ne la bijuteriile mamei și ale bunicii. Amandouă au fost niște femei elegante, deosebite; de la ele am descoperit efectul aproape terapeutic al bijuteriilor prin starea de bine pe care o dau cand porți o bijuterie care îti place și care este în armonie cu tine. Romantismul, nostalgia pe care le regăsesc clientele în bijuteriile noastre vin de la această reinventare a modelelor clasice, îmbinate cu modernismul femeii de azi de oriunde din lume.”
Creative Lida
Lidia Puică este o artistă născută în Chișinău. A studiat design interior și industrial la Iași și Cluj și cu timpul a început să expună creații din croșet. A expus la Vienna, Stockholm, Barcelona, Valencia, Brussels și în București. Brandul ei, Creative Lida, a apărut „din dorința de a explora bijuteria contemporană, de a oferi piese unicat sau în serie limitată care să exprime personalitatea, să transmită o emoție și să transforme o ținută obișnuită în una care să atragă atenția.”
Sunt fascinată de creațiile Creative Lida, adevărate sculpturi care pot fi purtate. Fiecare dintre ele pare o poezie vizuală, care după cum spune Lidia pot deveni moșteniri de familie, lăsate peste generații. Spre exemplu, colierul „Shelter” recreează o lume subacvatică, cu anemone și arici de mare care își găsesc adăpost printre corali. Inima anatomică desăvârșește ideea de emoție, trăire și adăpost.
Toate piesele sunt realizate prin tehnici tradițional textile precum: croșetat, brodat, cusut, lucrate cu migală și combinate armonios cu pietre semiprețioase, mărgele, piele reciclată, etc. Tematica bijuteriilor este de multe ori inspirată din forme naturale îmbinată cu unele imaginare, iar bijuteriile obținute au de multe ori aspectul unor sculpturi textile purtabile.”
Fotografii: Lidia Puică.
NO COMMENT