Un obiect de artă decorativă bine ales poate schimba atmosfera unei încăperi și să aducă acel ceva care întregește amenajarea. Cinci artiști români experimentează cu forme, texturi sau materiale pentru a crea decorațiuni unicat. Vă invit să le descoperiți.
Iulia Groves
În, print botanic și pattern-uri în culori naturale – say no more! De câțiva ani o urmăresc pe Iulia Groves și textilele ei care mă duc cu gândul la dimineți însorite pe coasta Mediteranei. Creațiile Iuliei au un vibe aparte- aparent minimaliste, dar cu atenție la a surprinde detaliile și frumusețea modelelor alese să devina printuri. Iulia Groves este un designer de imprimeuri cu peste 15 ani experiență în design și arte vizuale. Lucrările ei au fost expuse în cadrul Romanian Design Week în 2015 și 2019 și au apărut în publicații precum Harper’s BAZAAR, Glamour, A City Made by People și Iqads.ro.
„Desi abordarea ei pornește din rigorile educației arhitecturale, Iulia caută simboluri și sens în repetiții, apoi le transpune în formă fizică prin linogravură pe textile și hârtie. În munca ei, Iulia îmbrățișează caracteristicile spontane și imperfecte ale imprimării manuale și le consideră esențiale pentru livrarea unui mesaj autentic. Recent a terminat un studiu despre Digital Pattern Design la Central Sain Martins. Ultima ei colecție de imprimeuri are ca inspirație flora spontană și include textile din in printate manual prin linogravură.”
Atelier Lutfain
„Sunt Andreea Chiser, arhitect de profesie și ceramist din pasiune. Am descoperit ceramica în Cairo, unde am locuit timp de 2 ani, iar la revenirea în țară am decis să îmi duc pasiunea mai departe și am înființat Atelier Lutfain.”
Obiectele de ceramică marca Atelier Lutfain variază de la plăci ceramice, la vaze, farfurii, decorațiuni de perete sau lămpi cu abajur. Mi se pare aparte și original aerul nord-african al acestor obiecte, dintre care decorațiunile de perete sunt preferatele mele. Paleta cromatică în nuanțe de ocru aduce un aer de liniște și „acasă”. Andreea organizează și ateliere, dintre care mi-a atras atenția Atelierul intuitiv Kurinuki.
Erika Popliceanu
Mai rari în peisajul creatorilor de la noi sunt cei care explorează lumea firelor și arta textilelor. Erika Popliceanu spune povești prin întrețeseri de fire, povești despre Interacțiuni, Contraste, schimbare sau timp. Sunt fascinată de felul în care Erika creează o lume aparte și parcă atemporală prin felul în care combină texturile, culorile și formele.
Erika Popliceanu are o licență în sociologie și urbanism și pentru o perioadă a fost designer de bijuterii. În 2020 a absolvit Masterul de Arte Textile Ambientale din cadrul Universității Naționale de Arte București și are numeroase participări în expoziții de grup, atât în țară cât și în străinătate.
„Erika creează metafore vizuale ale interacțiunilor noastre de zi cu zi. Pentru ea aducerea împreună a firelor este, pe de o parte, o manifestare a lui aici și acum, pentru că gesturile sunt repetitive și o țin conectată în prezent, iar pe de altă parte, este o metaforă a interacțiunilor. Nu neapărat directe, fizice, ci interacțiuni văzute ca intersecții de gânduri și vieți, valori și sentimente care ne schimbă și ne reașează într-un soi de echilibru născut din contraste.”
Lun
Manuela Marchiș (Blînda) și Cezar Blînda creează obiecte contemporane din lemn si alte materiale naturale care își propun să aducă natura în case printr-un stil neo-organic si versatil. Obiectele LUN sunt menite să refacă legătura omului cu natura, liniile lor fiind inspirate din ritmurile organice precum curgerea apei sau formele aerodinamice ale păsărilor.
„Intervenim în granița dintre estetic și funcțional pentru face obiectele LUN să coreleze și să genereze o nouă caracteristică senzorială ce canalizează relația deținătorului cu obiectul, spre o nouă experiență mult mai aproape și mai personală cu acesta. În baza acestei relații construim o atitudine sănătoasă referitoare la epuizarea resurselor naturale, de altfel indispensabile. „
Ioana Boroș/Daring Trash
„We are kids stuck inside adults; acting seriously funny.” este mesajul care te întâmpină pe pagina Daring Trash. Culorile vibrante și formele geometrice ale unui print semnat Ioana Boroș mi-au atras atenția și am vrut să aflu mai multe.
Ioana, creatoare brandului a terminat Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba, Bistrita și este licențiată a Universității de Arte și Design din Cluj Napoca, departamentul design vestimentar.
„Tot ceea ce vreau sa sugerez prin lucrările mele, fie ca e vorba de idei, emoții, sentimente le exprim prin formă, culoare și contraste. Mi-a plăcut această idee de print și am hotărât să îmi fac propriul brand, Daring Trash, cu scopul de a imprima în totalitate materialul cu imprimeuri create de mine. Acest procedeu s-a dovedit a fi destul de costisitor. Atunci am ales să încep prin a imprima ilustrații de dimensiuni mai mici, ceea ce fac în prezent, cu gândul de a nu renunța la scopul propus.”
Produsele Daring Trash sunt fabricate în Cluj, manual, în serie limitată. Toate etapele se desfășoară în firmă, începând cu ideea de print, tipare, croi, coasere pana la produsul finit. Creațiile Ioanei au apărut în albume și reviste precum revista Paper nr.182 /Pattern Design Issue, în albumul editat de Capsules Book Australia, Pictoria Vol. 2 – The Best Contemporary Illustrators Worldwide. În expoziții au putut fi văzute în expoziția colectivă “Abstract Mind 2019” de la Muzeul CICA din Coreea de Sud, sau în expoziția colectivă Gala Uad la împlinirea a 25 ani.
Imaginile sunt transmise direct de designeri, din arhiva lor personală.
Fără comentarii