Creațiile ”Romb”, pline de culoare și de personaje imaginare care nu se pot uita ușor, spun povești care odată ilustrate pe zidul unei clădiri o scot din anonimat și îi împrumută din farmecul transmis de firul istorisirii, o fac să învie și să transmită emoții. Ceea ce pictează Roxana este complex și unic, dezvoltă istorisiri din mitologie, din lumea fantastică și universuri paralele, aduce lumi imaginare și eroi legendari mai aproape de noi și împreună creează lumea ”Romb”.
-
Cine este artistul-creator Roxana Benea din spatele brandului „Romb’”? Ce te-a determinat să creezi, să activezi într-un domeniu creativ?
Pasiunea mea pentru desen, artă și creație în general a fost prezentă de când mă știu. Întotdeauna, am fost înconjurată de oameni creativi și îndemânatici, pornind de la părinții și bunicii mei la care am văzut cum construiau lucruri, cu propriile mâini, simplu, cu naturalețe și cu resursele pe care le aveau la dispoziție. Cred că e și o ușurință și atracție nativă pentru creativitate și desen, moștenită de la ei. Când au văzut că îmi place să desenez, părinții mei m-au încurajat să continui și pas cu pas, prin muncă și cu puțin noroc, am ajuns aici. Am fost întotdeauna curioasă de mediul înconjurător, mi-a plăcut să observ micile detalii, natura, un fir de iarbă mai strâmb, o gâză care se odihnește pe o floare, până și structura pereților blocului în care am crescut, care conținea mică, o rocă strălucitoare, fascinantă în copilărie și încă acum. Mi-au plăcut culorile și formele și am fost și sunt atrasă de a face lucruri cu propriile mâini și mi se pare fascinant cum ele par să apară din mai nimic. Îmi place să-mi conturez propria versiune a unui lucru, să îmi personalizez hainele, mobila și să îmi creez propriul univers.
Cum s-au creat şi dezvoltat ideile din minunata ta lume atât de detaliată și de inspirat colorată? Cum ai caracteriza creațiile tale?
Întotdeauna mi-a plăcut să desenez personaje fanteziste și jucăușe și pentru a crea o imagine completă, ele sunt integrate într-un mediu la fel de fantezist. Mă inspiră teme ca mitologia, filosofia, natura, visele, magia, science-fiction, roboții, internetul, juxtapunerile între natură și tehnologie, puțin umor, observații de pe străzile pe care mă plimb, priviri mai atente în lumea microscopică și analogii între ea și imensitatea cosmosului. Stilul meu este în continuă dezvoltare și transformare, dar recent am abordat des teme dintr-un fel de oraș paralel, dintr-un prezent/viitor alternativ sau imaginar. Uneori îmi place să pictez în culori frumoase personaje care poate ar trece neobservate în peisajul urban cotidian, să înfrumusețez o aparentă banalitate. E un amestec de lucruri care îmi plac și lucruri care mă contrariază. Îmi place să observ diversitatea lumii și a ideilor.
-
Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ, ce domeniu ai fi atins?
Deşi pictez cât pot de mult, în momentul actual am și un job de CMF designer, dar am studiat design vestimentar inițial. Mai cos când am ocazia, am și lucrat ca designer de print textil, cred că acesta ar fi fost principalul domeniu de activitate. Pentru mine ideea de design vestimentar încă reprezintă oarecum o opțiune, dar am realizat pe parcursul anilor că nu aș vrea să o fac într-un mod tradițional, ci poate ca pe o continuitate a picturii și o împletire cu ea. Ceea ce știu e că îmi place să mă exprim și în mediul textil, de aici va urma.
-
Crezi că artistii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artişti pe care îi urmăreşti, care sunt buni de urmat ca model?
Cred că poate fi oricum, în unele cazuri funcționează, în altele oamenii își găsesc propriul drum fară a fi ghidați într-un mod formal. Cred că învățam continuu din reflexia celorlalți în noi, din ceea ce vedem în jur, voluntar sau involuntar. În multe situații poate fi o idee bună aceea de a învăța de la cei mai experimentați, așa se pot acumula elemente și informații pentru ca un artist să își creeze în cele din urma propriul limbaj. De-a lungul timpului am avut profesori care m-au sprijinit în a-mi dezvolta partea tehnică, alții care mi-au provocat modul de a pune problema și asta m-a ajutat cu siguranță să cresc. Cred că un mentor sau învățător poate avea nenumărate forme, de la un profesor până la tutoriale pe internet, de la a observa natura până la a se opri în fața unui perete pictat din București. Fiecare prezintă o altă lecție și fiecare are o informație de oferit. Sunt mulți artiști care îmi plac, nu i-aș defini ca mentori, dar le apreciez nivelul de măiestrie în a-și ilustra ideile și conținutul pe care îl percep ca plin de substanță.
Printre artiștii contemporani preferați sunt Squid.licker, Interesni Kazki și Groovygnome, iar din trecut cred că Hieronymus Bosch este absolut fantastic. Îmi mai place să mă uit pe bestiariile din Evul Mediu pentru a descoperi creaturi ciudate din trecutul imaginar.
-
Care sunt cărțile, filmele, melodiile, podcasturile care te inspiră?
Am o atracție pentru science-fiction mai ales când vine vorba de filme, dar nu numai, iar printre preferatele mele sunt ”Stalker” al lui Tarkovski, ”La Planete Sauvage”, o animație din anii ’70, un clasic după părerea mea, ”Survive Style Five Plus”, un film japonez cu decoruri halucinante. Mă uit și la desene animate uneori, iar printre preferatele mele sunt ‘‘Adventure time’‘ și am descoperit acum o vreme o animație minunat ilustrată, ”The Midnight Gospel”, cu teme profunde și care creează loc de reflexie.
Printre cărțile mele preferate sunt ”Minunata lume nouă” a lui Aldoux Huxley, ”Interpretarea viselor” a lui Carl Jung, iar printre primele cărți de artă care m-au impresionat este ‘’Kunstformen der Natur’’, ilustrată de Ernst Haeckel, unde am văzut cât de magică poate fi natura și cât de ciudăței într-un mod simpatic sunt unii lilieci priviți de aproape.
Melodii sunt atât de multe, îmi place mult să desenez și să ascult muzică în același timp, se creează un fel de sinestezie și intru într-un flow foarte natural. Printre artiștii mei preferați în momentul actual sunt Four Tet, Aphex Twin, Daisuke Tanabe, Lee Scott, Sade, Chilli Gonzales, iar unul dintre albumele mele preferate of all time este Daft Punk ’’Random Access Memories’’. Podcasturi mai ascult pe Black Rhyno sau ce mai găsesc uneori întâmplător și mi se pare interesant.
-
Unde dorești să ajungi, ce planuri ai pe termen lung și pe termen scurt? Ce proiecte ai în desfășurare?
Îmi doresc să continui să îmi dezvolt stilul, să pictez cât mai mult, să colaborez cu oameni cu interese și idei care se aliniază cu ale mele și să continui să cresc. Am cateva idei pentru proiecte viitoare, unele în desfășurare, altele încă în dezvoltare, pe care le voi dezvălui pe parcurs ce se concretizează.
-
Cum arată clientul/cumpărătorul/admiratorul ideal pentru creațiile tale artistice?
Mi-ar plăcea ca persoana care îmi apreciază lucrările să se regăsească în ele, să fie curioasă, visătoare, cu drag de culori, joacă și fantezie. Majoritatea lucrărilor au o abundență de detalii și am văzut de multe ori adulți, dar și copii care le observă cu atenție și atunci când găsesc ceva nou e ca și cum ar descoperi o micuță comoară, un secret care îi atrage mai mult în interiorul acestei lumi fantastice. Asta mă bucură foarte tare și adaugă o nouă dimensiune în înțelegerea mea pentru felul în care oamenii îmi percep lucrările. Îmi mai place când fiecare își găsește propriul înțeles, uneori oamenii împărtășesc asta cu mine și apreciez că fiecare vede lucrurile dintr-o perspectivă proprie care uneori coincide cu ce aveam eu în gând când am pictat, iar alte ori îmi arată o altă posibilă fațetă a lucrării, la care nu mă gândisem. Lucrările mele sunt rezultatul experienței personale, simt că împărtășesc o bucățică din mine sau mai bine zis, din felul în care văd eu lumea și mă minunează să văd cum alți oameni sunt atrași de ele, astfel se crează o conexiune și un sentiment de apartenență.
Ce sfaturi oferiţi unui creator care vrea să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ?
Nu știu cât mă pricep la sfaturi, dar pot vorbi din perspectiva mea. Cred că cea mai importantă este pasiunea și o dorință autentică de a crea. Pe lângă asta e importantă consistența și munca susținută pentru a atinge un obiectiv, a evolua și a acumula cunoștințe ca în orice alt domeniu. Altfel nu cunosc vreo rețetă general valabilă, arta există în manifestări atât de diverse, ceea ce face drumul fiecăruia diferit și rezultatul unic. Ăsta e tot farmecul, cred. Așa că din punctul meu de vedere nu există greșeli în creativitate, cuiva care dorește să facă asta i-aș spune să o facă fără frică, să experimenteze, să se joace și să se exprime autentic.
Imagini transmise de Roxana Benea, din arhiva personală.
NO COMMENT