READING

Iulia Ignat, ilustrator de povești fantastice prop...

Iulia Ignat, ilustrator de povești fantastice proprii

Distribuie articolul:
Share

Iulia Ignat, pasionată de basme fantastice și inspirată de povestea familiei sale, creează ilustrații care expun sensuri diverse, aduce experiențe personale în tot ceea ce desenează cu pasiune și captează atenția prin ceea ce transmite privitorului.

  1. Cine este artista Iulia Ignat? Ce te-a format ca (și) artist? Unde dorești să ajungi?

,,Artist” sună pretențios. Spun asta acum, dar când sunt cu capul în nori și fac vreo nefăcută, invoc statutul de artist. Așadar, Iulia Ignat este artist atunci când îi convine. În rest, este ilustrator. Sună mai puțin pretențios. Părinții m-au făcut și m-au format. Le-am moștenit din caracter și îndeletniciri. Amândoi seamănă, dar sunt atât de diferiți, fiecare cu povestea lui. Iar eu cu povestea mea. Și în povestea mea ajung cât văd cu ochii.

Iulia Ignat

Părinții sunt amândoi graficieni. Unul este fascinat de structuri complexe vegetale și compune lucrări abstracte formate din texturi variate și minuțios realizate, iar altul este fascinat de structuri complexe umane și compune lucrări figurative, satirice, cu poantă și umor negru, care reflectă varii situații sociale. :)) Mie îmi plac poveștile. Îmi place să ascult povești. Îmi place să desenez povești. Mai ales pe ale mele. Poveștile mele nu au un sens. Au mai multe.

  1. Cum îti găsești modelele, ai un tipar anume?

Dacă prin modele vă referiți la temele abordate, atunci pot spune că desenez despre ceea ce cunosc. În proiectele personale, desenez încifrat despre experiențele proprii. În proiectele colaborative, aleg teme despre educație formală și non-formală, comportamente sociale și stereotipuri, poezii mișto și poante. Ca model de inspirație, natura este foarte ofertantă.

  1. Cum ai caracteriza ilustrațiile tale?

Dificil de răspuns. Mi-ar plăcea în primă instanță să agațe privirea, apoi să o capteze o vreme, precum o hartă pe care o urmărești cu atenție și răbdare. Apoi privirea să se ducă îndărăt. Dar mintea să rămână tot acolo, în fața ilustrației. O perioadă. Nu mult.

  1. Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică?

Dacă nu desenam, filosof mă făceam.

  5.Crezi că artistii ar trebui să aibă un mentor/ îndrumător? Ai artişti pe care îi urmăreşti, care sunt buni de urmat ca model?

Un mentor sau un îndrumător este binevenit. Bun de urmat ca model este în măsura în care rezonezi cu ceea ce exprimă acesta și cum. Fie că sunt profesori, fie că sunt părinți sau frați, colegi sau prieteni, învățăm unii de la alții. Este minunat când reușim să culegem de la cei din jur acele aspecte care funcționează pentru noi, care ne formează identitatea artistică. Totodată, este bine să fim curajoși, să experimentăm și să ne aventurăm în afara zonei de confort, până ne regăsim.

Urmăresc o grămadă de artiști, diferiți ca factură. Sunt fană Lucian Freud, Tamara Lempicka, Eduard Vuillard, Egon Schielle, Saul Steinberg, Edward Gorey, Roland Topor și… mulți, mulți alții.

  1. Care sunt filmele, melodiile, podcasturile, cărțile care te inspiră?

Un cadru, o expresie, felul cum pică lumina, o textură, un personaj, o mișcare, o gamă cromatică, un costum pot observa în oricare film. Nu pot nominaliza unul sau altul. Ascult și mă inspiră muzica progresivă, alternativă, funk rock, grunge, post-punk, goth, new wave, jazz și tot așa. Podcasturi nu prea ascult, dar îmi place să urmăresc documentare și interviuri despre artiști. Îmi place să le cunosc povestea și discursul, mediul și circumstanțele în care au crescut și lucrat. Mă atrag cărțile cu subiect fantastic. Ciudățeniile deopotrivă. Un exemplu ar fi ,,Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez.

        7. Ce ne poți spune despre proiectele la care lucrezi acum?

Lucrez la câteva sigle. Este distractiv. Și o provocare. Încerc să găsesc formule creative, foarte simple, cu poantă, care stimulează vizual. În paralel lucrez la o zină. Zina este o publicație deloc pretențioasă, care poate avea diverse forme: fie forma unui afiș împăturit, fie o foaie acordeon, fie câteva foi, prinse cu capse la mijloc. Această zină este un proiect personal în care povestesc despre prietenie. Tot o provocare. Folosesc cadre, obiecte și personaje reale puse într-un context abstract, imaginat sau mai degrabă, simțit. Încă nu cunosc finalitatea acestuia. Va fi surprinzător și pentru mine.

  1. Cum arată admiratorul/ cumpărătorul ideal pentru ilustrațiile tale ?

Admiratorul ideal este acela care rezonează. Căruia îi este de folos o imagine, doar așa, căruia îi place, care visează sau care fuge cu gândul aiurea. Care caută elementul atipic, care sărbătorește linia strâmbă și care caută pretexte pentru noi semnificații.

  1. Ce sfaturi oferiţi unui novice care ar vrea să îşi înceapă activitatea în domeniul artistic/creativ?

În primul rând, să încerce să răspundă la întrebarea ,,de ce?”. De ce domeniul artistic? Ce rol voi avea? Ce mesaj doresc să transmit? Ce doresc să obțin? Ce pot oferi? Răspunsurile apar pe parcurs. Dar e bine să ne gândim la aceste întrebări, pentru a ne găsi locul sau direcția potrivită nouă. Doresc să lucrez singur sau în echipă? Doresc ca produsul meu artistic să fie în scop comercial sau creat pentru sufletul meu, de amorul artei? Doresc să las ceva în urmă sau să colaborez cu un brand cunoscut? Și tot așa.

  1. Cum se face trecerea de la hobby la afacere în mediul creativ din punctul tău de vedere? Trăiești din munca ta illustrator/creativ sau este doar la nivel de hobby?

Nu am gândit niciodată în termen de hobby. Aș înlocui somnul cu desenul, dacă s-ar putea. Este o nevoie, înainte de oricare alt lucru.

Este dificil să poți trăi din artă. La un moment dat apare compromisul. Care este acela? Depinde de fiecare. Renunți la poezie și desenezi pentru Cutărescu, cum vrea acesta și cum trebuie! Sau desenezi mai puțin și faci alte treburi mai puțin creative, care-ți plătesc facturile.

Eu am obținut un compromis bun. Predau la un liceu de artă. Colaborez cu copiii, îi îndrum cât pot de bine, învăț alături de ei și sunt foarte mulțumită pentru că rămân în domeniul artistic, iar scopul principal este educația, atât a copiilor, cât și a mea. Este o pauză binevenită de la desenat. Apoi, colaborez cu diverși, dar aleg temele care-mi plac, care mă motivează și în care cred. Astăzi, artistul complet este uns cu toate alifiile, este un fel de one man show. Poate căpăta calități de antreprenor, învață să comunice, să se prezinte, învață și dobândește toate abilitățile necesare care îl aduc mai aproape de punga cu bani. Dar… toate au un preț. Timpul pe care îl putea petrece în fața foii, cu creionul în mână.

Consider că este foarte important ca persoanele creative să poată exista în lumea aceasta mare și pragmatică. Să existe creând lucruri frumoase. Avem nevoie de lucruri frumoase care să contribuie la dezvoltarea noastră. Un produs artistic poate cultiva sensibilitatea, conștiința și percepția culturală. Așadar, mai consider că aceste persoane creative au responsabilitatea de a se educa, de a înțelege și de a crea un produs artistic valoros, fără a fi corupt de acea pungă de bani. Și din păcate, mulți suntem corupți.

 

Fotografiile fac parte din arhiva personală a artistei.

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share