READING

Daniela Cățoi: „Calea cea mai sigura de a re...

Daniela Cățoi: „Calea cea mai sigura de a reuși este exercițiul continuu și determinarea.” 

Distribuie articolul:
Share

Daniela Cățoi se remarcă în sfera bijuteriei contemporane cu piese delicate, distincte, de o precizie rară, inspirate din natură și traduse în porțelan. Florile și insectele sunt surse inepuizabile de inspirație pentru lucrările Danielei, spre încântarea publicului ei. Daniela Cățoi a răspuns invitației de a ne vorbi despre începuturile, inspirația, provocările și proiectele noi pentru brandul ei.

1. Cum ai început să creezi manual bijuterii contemporane delicate, și cum s-a născut brandul Daniela Cățoi?

Brandul Daniela Cățoi s-a conturat în Atelierul de Ceramică de la Palatul Național al Copiilor din București, unde predam cursuri de modelaj pentru copii. Creativitatea, spontaneitatea și sinceritatea lor îmi alimentau dorința de a experimenta cât mai mult. Așa am început să lucrez cu șamotă, luturi colorate și porțelan. În pauze sau după cursuri experimentam până ajungeam la forma pe care mi-o propuneam.

Daniela Cățoi lucrând în atelier

2. Un exercițiu de imaginație: Cum ar arăta viața ta acum dacă nu ai fi ales să activezi într-un domeniu creativ și să îți creezi propriul brand?

Mi-ar plăcea să mă văd călătorind în toată lumea. Nu știu exact ce job ar trebui să am.

3. Crezi că designerii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai avut ocazia să mentorezi pe cineva? Ai artiști pe care îi urmărești și care te inspiră?

Nu cred că este obligatoriu să ai un mentor dacă ai o bază artistică solidă. Poți fi și autodidact. Calea cea mai sigura de a reuși este exercițiul continuu și determinarea.
Am avut ocazia să îndrum sute de copii, prin cursurile pe care le predam, dar și câțiva adulți, chiar la începutul experienței mele cu porțelanul.
Urmăresc în mod special ceramiști din Rusia și Japonia. Mă inspiră și încântă formele lor florale.

Obiect decorativ crizantemă Daniela Cățoi

4. Ai avut momente când ai simțit că stagnezi? Cum faci să îți stimulezi imaginația și să încerci lucruri noi, să creezi piese noi de bijuterie? Dar când nu ai energia sau starea de lucru, cum depășești momentul?

Nu am simțit niciodată că stagnez, însă am avut momente fără stare de lucru. Întotdeauna a funcționat pauza de câteva zile și revenirea în atelier pentru a face ordine. Tot timpul apare câte o idee în acele momente. Fie regăsesc o culoare pe care nu am mai folosit-o de mult, ori o schiță de care nu am fost mulțumită, în care descopăr acum potențial, sau arunc un ochi în cutia cu piese nereușite.

Inel texturat cu detalii ce imită natura Daniela Cățoi

5. Bijuteriile pe care le creezi sunt de o precizie și de o delicatețe rară. Ești mulțumită întotdeauna de rezultatul final?

Aproape niciodată.

Brosă insectă din porțelan Daniela Cățoi

6. Cum arată atelierul tău?

Ca toate atelierele de ceramică: praf, materiale, caiete cu schițe, biblioteca cu albume ș.a., dar cald și cu multă lumină naturală.
Cred că atelierul meu este destul de dezordonat. Pe lângă materialele de lucru, adun tot felul de crengi, flori, pietre și forme din natură, pe care le găsesc în drumurile mele. De obicei ajung să lucrez pe un colț de masă, chiar dacă masa, ca și atelierul, este spațioasă.

Daniela Cățoi în atelierul propriu

7. Care consideri că este cea mai iubită bijuterie, de către publicul tău?

Probabil gândacii și ghioceii, deși toate piesele pe care le-am creat și-au găsit locul lor. În funcție de momentul din an, dar și de ceea ce propun, se creează un pol de moment, într-adevăr.
Pe de altă parte, am observat că publicul preferă și apreciază foarte mult creațiile noi. De aceea, am încercat mereu să propun piese cu elemente diferite, variațiuni pe teme existente sau concepte noi.

Brosă gândac din porțelan Daniela Cățoi

8. Care este proiectul tău preferat și ce ne poți spune despre proiectele la care lucrezi acum?

În ultima perioadă am lucrat la o serie de insecte și probabil că această temă este cea mai provocatoare pentru mine. Încerc să depășesc această fobie. Este o combinație intensă între fascinație și teamă.
La începutul lunii mai am prezentat la Autor această colecție într-un concept unitar care să mă reprezinte: Nature’s Hidden Beauties, chiar dacă în ultimii ani am mai expus public piese similare.

Broșe gândaci din porțelan Daniela Cățoi

9. Cum arată clientul ideal pentru tine?

Nu cred că există un profil ideal. Sunt recunoscătoare pentru toți cei care admiră, dăruiesc sau poartă bijuteriile pe care le creez.

Inel Golden Drip Daniela Cățoi

10. Obișnuiești să primești și comenzi custom de la clienți? Care a fost cea mai complexă sau inedită comandă custom pe care ai primit-o și cum ai abordat-o?

Primesc des și comenzi personalizate, însă nu departe de ceea ce am creat deja. Personalizarea se referă mai mult la detalii de culoare și dimensiune, rareori de ajustări ale formei.
Cred că cele mai incomode comenzi, pe care le-am și refuzat, au fost de piese mici, bidimensionale, înseriate într-un număr foarte mare, ele nefiind în zona mea de interes.

Aripi de fluture din porțelan Daniela Cățoi

11. Ce recomandări ai pentru cineva care dorește să își înceapă activitatea în domeniul creativ? Care sunt provocările întâlnite de tine și cum le-ai depășit?

Perseverența a fost răspunsul pentru toate provocările pe care le-am întâmpinat de-a lungul timpului. Cred că cel mai sigur mod de a crea ceva consistent este să fii determinat și să perseverezi.
Nu trebuie să te mulțumești cu informațiile culese din diferite surse ori primite de la un îndrumător. Experiența personală va marca vizibil piesele tale în timp, în cel mai bun mod posibil.

Anemonă delicată din porțelan Daniela Cățoi

12. Unde găsim bijuteriile tale fine?

În general, piesele pot fi găsite online pe site-ul www.danielacatoi.com și pe paginile mele de Facebook și Instagram, iar fizic în magazinul AlbAlb din București.

Comentarii

Inginer în protecția mediului cu o afinitate mare pentru estetică, design și funcționalitate. Cochetând cu desenul din copilărie și având o sete pentru inspirație creativă, voluntariatul în lumea creativilor mi s-a părut pasul cel mai firesc. Aventura mea cu Revista Atelierul a început timid în 2013, inițial ca voluntar, urmând apoi să devin membru asociat. Am început activitatea în Redacție cu articole din zona DIY, inspirație, recenzii pentru diferite evenimente creative. Mai apoi, participarea activă în proiecte cofinanțate de Ministerul Culturii sau AFCN, cum sunt Noaptea Albă a Creatorilor și Designerilor de produs, Creative Night Talks, în roluri de PR&MKT m-a imersat cu adevarat în mediul creativ.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share