READING

BATRA 2023: Bienala de Arhitectură Transilvania îm...

BATRA 2023: Bienala de Arhitectură Transilvania împlinește 10 ani

Distribuie articolul:
Share

Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) celebrează, anul acesta, 10 ani de existență. Ediția 2023, a cărei temă este imp(ACT), va avea loc între 20 octombrie și 20 noiembrie, însă, în avanpremiera ei, organizatorii au pregătit o surpriză pentru public: două expoziții în aer liber, în centrul Clujului, menite să familiarizeze publicul cu Bienala și povestea ei și să îl apropie, totodată, de ceea ce înseamnă meseria de arhitect, prin prezentarea unor imagini și informații inedite.

Cele două expoziții vor fi găzduite de Instalația 10X10 a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca (spațiul expozițional cunoscut sub numele de ”Tunel”), între 2 și 31 octombrie. Prima dintre ele, ”10 ani de BATRA”, va fi vernisată chiar de Ziua Mondială a Arhitecturii, pe 2 octombrie. „10 ani de BATRA” celebrează istoria evenimentului printr-un colaj al edițiilor 2013, 2015, 2017, 2019 și 2021, ce ilustreaza tema, juriul și câștigătorii fiecărei ediții a concursului Bienalei. În 2013, evenimentelor de tip Anuale organizate, încă din 2007, de Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, li s-au alăturat și filialele partenere: OAR Bihor, OAR Nord-Vest, OAR Satu-Mare și OAR Alba, iar astfel a luat naștere BATRA, eveniment desfășurat o dată la doi ani, ajuns, anul acesta, la cea de-a VI-a ediție.

Expoziția istoriei BATRA poate fi vizitată până în data de 15 octombrie, din 16 octombrie urmând să fie înlocuită cu ”Noi. Arhitecții”, o manifestare vizuală care își propune să explice, nu doar să informeze, să apropie, nu doar să familiarizeze, publicul larg cu ceea ce înseamnă meseria de arhitect și să îi dezvăluie mici secrete. Expoziția ”Noi. Arhitecții” va putea fi vizitată și analizată în detaliu, în ”Tunelul” de pe Eroilor, până în 31 octombrie.

Cadou aniversar: record de înscrieri la Premiile BATRA și 45 de evenimente în program

Cei 10 ani de BATRA sunt sărbătoriți și printr-un record de înscrieri la secțiunile BATRA 2023: 226 de înscrieri dintre care 145 de proiecte la secțiunile principale, cel mai mare număr de până acum la o ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania.

 În 20 octombrie, Bienala de Arhitectură Transilvania debutează, așa cum și-a obișnuit publicul, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, cu vernisajul Expoziției BATRA 2023, care cuprinde toate lucrările înscrise, în această ediție de concurs, la cele 11 secțiuni principale. În același cadru, va fi vernisată și expoziția Concursului de Diplome BATRA 2023. În paralel, în aceeași zi, va avea loc vernisajul expoziției principale și în celelalte patru municipii reședință de județ ale Filialelor partenere: la Oradea, în pasajul clădirii Vulturul Negru, la Baia Mare, în Piața Libertății, la Alba Iulia, în Piața Cetății, iar la Satu Mare, pe strada Corneliu Coposu, în zona Someșul.

În total, BATRA 2023 va găzdui nu mai puțin de 45 de evenimente și manifestări, concentrate majoritar în intervalul 20 – 28 octombrie, la Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia.

Dintre evenimentele BATRA 2023, menționăm:

  1. Conferința accesibilizarea locuințelor standardizate –  În cadrul evenimentului, organizat în parteneriat cu Asociația Scripor Alphabet, se vor pune bazele unor hărți tactile pentru apartamente de locuințe și va avea loc prezentarea internațională a platformei de predare a alfabetului Scripor (în colaborare cu Asociația ”Zi de Bine!” și cu fondatorul ei, Melania Medeleanu).
  2. Workshop Scripor Alphabet – Un atelier aplicat în care nevăzătorii, dar și arhitecții, vor colabora pentru a pune la punct și eficientiza mecanismul de colaborare în noua standardizare, care implică informații și despre substanțe, texturi, compoziție a materialelor dintr-o construcție.
  3. My Space, My City – Un atelier dedicat adolescenților, cărora li se propune să redescopere spațiile familiare, cum ar fi casa, școala, strada, parcul etc, și să le analizeze din prisma efectului (imPACTului) pozitiv pe care îl au asupra lor. Rezultatul atelierului: o serie de materiale video, în care fiecare adolescent participant  prezintă spațiul cu cel mai mare impact din / în  viața lui.
  4. Conferința nZEB – susținută de inginerul constructor și proiectant specializat de case pasive Marius Șoflete. Conferința va fi însoțită și de expoziția  machetelor scară 1:1 cu detaliile structurale pentru construirea nZEB.
  5. Prezentare proiect NET ZERO CITY – Program desfășurat sub egida Misiunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, pentru care Clujul a fost selectat în 2022. În urma competiției, Cluj-Napoca devine oraș pilot la nivel european în implementarea de strategii inovative pentru tranziția verde.
  6. Conferința BIM Tech Day – Organizat sub forma unui panou de discuții, cu un panel de invitați specialiști, evenimentul se dorește a fi lămuritor pentru cei care doresc înțelegerea și aplicarea principiilor Building Information Modeling. BIM permite coordonarea lucrului între arhitecti, inginerii de structuri și instalații pentru evitarea erorilor. Se poate astfel obține un proiect integrat la care au participat încă de la început toate părțile interesate.
  7. Consultanță în arhitectură – Ediția din acest an a Bienalei va facilita din nou consultanță gratuită cu un specialist. Așadar, publicul poate afla, de la arhitecți, în cadrul BATRA 2023, informații despre amenajări interioare, autorizări, execuții ale diferitelor proiecte, informații legate de bugete estimative pentru diferite lucrări.
  8. Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură –  reunește la Cluj-Napoca expoziții ale colegilor arhitecți din toată țara: Regionala de Arhitectură Moldova – RAM;  Anuala de Arhitectură Nord Vest; Anuala de arhitectură „Dunărea de Jos”;  Anuala de Arhitectură OM; Anuala de Arhitectură București; Bienala Timișoreană de Arhitectură BETA;  Anuala de Arhitectură A6. Sub aceeași egidă, toți președinții filialelor teritoriale ale OAR sunt invitați la o dezbatere publică cu privire la impactul evenimentelor tip bienală și anuală în comunitate.
  9. Dezbatere de (imp)ACT – Autorități locale, arhitecți, specialiști din domenii conexe și publicul larg vor participa la o dezbatere cu privire la rețeaua verde-albastră metropolitană și rolul său în  sistemul urban al localităților din lungul Someșului Mic.
  10. Expoziția Rethinking Someș – Expoziția, care a fost prezentă și în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția în 2021, este realizată de PRACTICA, biroul de arhitectură spaniol, câștigătorul concursului internațional de proiecte de la Cluj.
  11. Conferințele Juriului – Michal Cohen din Marea Britanie, Vladimir Arsene din România, Daniel Fügenschuh din Austria, Arjan Dingste din Olanda și Dévényi Sándor din Ungaria sunt cei 5 ”fantastici” ai juriului BATRA 2023. Ei vor susține prezentări în fața auditoriului prezent în sală. La final, vor răspunde întrebărilor publicului.
  12. Tururi ghidate împreună cu Art Crawl – Secretele urbanistice ale orașelor vor fi (re)descoperite prin intermediul tururilor ghidate organizate în parteneriat cu Art Crawl. În cadrul tururilor, se vor vizita și analiza construcții care au participat la concursurile Bienalei, dar și tururi la expozițiile în curs, din cadrul BATRA 2023.
  13. Film de arhitectură – împreună cu Festivalul de film documentar UrbanEye și Cinema Arta.
  14. Interferențe BATRA Arhitectură/Fotografie/Poezie – Evenimentul va fi prezentarea și jurizarea fotografiilor și poeziilor înscrise la cele două secțiuni speciale.

Participarea la TOATE evenimentele BATRA 2023 este GRATUITĂ, iar pentru înscrieri, se pot accesa formularele din evenimentele create pe pagina de Facebook.

 Info generale BATRA 2023

A șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia).

Scopul ediției 2023 este reflectat de tema aleasă, ”(imp)ACT”, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conștientizarea modalității în care se poate produce această schimbare și, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.

Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

PARTENER: Cemacon, Hexagon

SPONSOR PRINCIPAL: Beyond, Iulius, UniCredit Bank

SPONSOR EVENIMENT: Alumil, FDESIGN, CAAB, Osea Interiors

SPONSOR: Zumtobel, Romcim

PARTENERI INSTITUȚIONALI: Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul Local Baia Mare, Primăria și Consiliul Local Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Oradea, Primăria și Consiliul Local Alba Iulia, Primăria și Consiliul Local Zalău, Consiliul Județean Sălaj, Primăria și Consiliul Local Bistrița, Centrul Cultural Municipal George Coșbuc Bistrița, Liceul de Arte Corneliu Baba Bistrița, Asociația Petrus Italus Trust, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Centrul de Cultură Urbană Casino, De-a Arhitectura, Comunitatea 156
PARTENERI MEDIA: Add PR, ArchDaily, Arhispec, Cluj Insider, Cluj Today, Cluj4ever, Hotel Invest, Igloo, I like Cluj, IBC Focus, ibuild, Instal News, Jurnal MM, Proidea, Radio Cluj, Revista Atelierul, România Pozitivă, Spațiul Construit, Transilvania Reporter, Transylvania Today, Up News, Via Cluj, Zile și Nopți

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share