De 10 ediții, Festivalul Diploma, organizat de The Institute, este promotorul necondiționat al noii generații de artiști, designeri și arhitecți români. Devenit Diploma Show cu ocazia aniversării, festivalul adună în această ediție peste 129 de lucrări de diplomă realizate de 130 de tineri absolvenți ai facultăților de arte vizuale din toată țara și uite 4 dintre locurile în care m-am oprit să privesc puțin mai mult:
Și altcineva te privește
Cum ajungi în curtea Combinatului, la numărul 1, în pavilionul Arcub te întâlnești cu lucrări de artă murală, arte textile, sculptură și ceramică-sticlă-metal. Una dintre ele, semnată de Maria Emilia Boșoi va fi cea care te va privi la rândul ei. O incursiune în recunoașterea facială, „Identitate 2.0” este un puzzle de panouri, forme volumetrice și camere de supraveghere care chestionează controlul vizual și relația dintre om și inteligența artificială.
Avertismente sociale
Din Pavilionul Globalworth am rămas în dialog cu două lucrări despre condiția umană aflată în criză. Central dispusă, lucrarea „Habitat. Spațiu simulat” semnată de Alexandra Ciorcilă prezintă criza locuințelor printr-o serie personaje alienate, împinse în case de carton și nesiguranță, iar cea de-a doua lucrare, un colaj textil însoțit de o serie de picturi cu titlul „Nu există crime în paradis” de Cristina Chirilă deschide un dialog despre discurs și realitate printr-o tensiune cromatică frumos gestionată atât în obiectul vestimentar, cât și în picturi.
Performance-ul expozițional
În Pavilionul Scenografie te plimbi ca prin culisele unui teatru. De la explorarea unor spații alternative pentru evenimente artistice și adaptarea scenografică a unui spectacol captivant precum „Frozen”, până la utilizarea tehnicii stop-motion pentru a da viață unei povești radiofonice, lucrările din acest pavilion captivează și prezintă simultan și scena și backstage-ul unei producții.
Fashion time
În incinta cu numărul 10 din Combinat sunt expuse lucrările selectate din secțiunea Fashion, un domeniu care dialoghează simultan cu trendul, inovația, utilitatea, mesajul și libertatea în creație. Printre lucrările care mi-au vorbit mai mult au fost „Hello, can you hear me?”, o lucrare cu tematică socială ce explorează nevoia de ascultare în societate, „IN(CORPORATE)” o colecție care surprinde impactul culturii corporate asupra sănătății mintale, ilustrând presiunea mediului de lucru stresant și „Cornutele”, o serie care propune conectarea dintre tradiție și contemporan, subliniind în același timp importanța sustenabilității și a respectului față de resursele planetei.
Diploma Show rămâne deschis pentru savurare până pe 15 Octombrie la Combinatul Fondului Plastic, așa că te încurajez să descoperi pluralitatea de viziuni și abordări propusă de noua generație de artiști și designeri. Descoperă aici mai multe detalii despre program și expoziții.
Imaginile de la vernisajul evenimentului & recenzia sunt realizate de Sanda Ilieş
NO COMMENT