READING

Urban Weld: „Ce-i cu fiarele alea?!”

Urban Weld: „Ce-i cu fiarele alea?!”

Distribuie articolul:
Share

Urban Weld Craft Studio este un mic atelier de mobilier din lemn și metal din Baia Mare, ale cărui proiecte încearcă să popularizeze stilul industrial în casele românilor. De ce tocmai acest stil? Datorită materialelor de calitate pe care le impune și mai ales designului pe cât de creativ, pe atât de simplu.

Puterea de a inova, de a crea o piesă de mobilier unicat pornind de la diverse bucăți de material metalic și câteva grinzi de lemn recuperat este specifică stilului industrial.  Am stat de vorbă cu Alexandru Busuios, reprezentantul echipei Urban Weld Craft Studio, despre fascinanta relație cu clienții, despre tainele unei piese de mobilă reușită, despre cum pasiunea creativului modelează succesul creației. Merită să citiți acest interviu spumos, cu un om care spune lucrurilor pe nume.

1. Povestea atelierului Urban Weld. Am citit pe site că a fost înființat în anul 2014, dar nu îmi e clar ce activitate a avut inițial – producție obiecte de casă în stil industrial sau restaurare monumente? Cine sunt oamenii care formează echipa Urban Weld? Cum ați făcut trecerea de la restaurare de monumente la piese de mobilier – la cererea clienților sau din proprie inițiativă și pasiune?

Am lucrat niște ani buni în cadrul unei firme mai mari care la vremea respectivă avea un departament de restaurări monumente istorice, făcea case din lemn, tâmplărie tot din lemn și avea și un mic atelier de întreținere a utilajelor. Dar mai făcea și confecții metalice. De acolo am căpătat și experiență, și gust pentru lucrul cu lemn si metal. În 2014, am lansat o firmă de restaurări clădiri monument istoric, iar cinci ani mai târziu am început să testez partea de confecții metalice – mai întâi, scări, tâmplărie, mobilier și porți pentru locuințele noastre, pentru cunoștințe etc. În timp, atelierul a crescut. Făceam mobilier la comandă si mici confecții metalice. Încet-încet, ne-am axat exclusiv pe scări, confecții metalice și mobilier metal și lemn.  În prezent, ne utilăm cu tehnologie nouă, dar ținem cont de metodele vechi care dau un aspect vizual deosebit (din punctul nostru de vedere).

2. Care este profilul clientului Urban Weld? Cum ajungeți la el? Metode de promovare care s-au dovedit eficiente în cazul dvs.?

Nu știu dacă există un tipar de client – fiindcă unora le place ce ne place și nouă, altora nu. M-am pomenit și cu reacții de genul „Ce-i cu fiarele alea?!”. Totuși, îmi place să cred că e ca muzica Jazz.  Cel mai adesea, clienții vin pe bază de recomandări. Din mediul online, provin cam 25% dintre clienții noștri, un procent însă în creștere – cu timpul poate se vor inversa procentele.

3. De ce promovați în special stilul industrial al mobilierului și nu un altul? Care sunt avantajele acestui stil? Se potrivește caselor românilor?

Singurul motiv real este că mie îmi place foarte mult. Nu există alt motiv, mă reprezintă pe mine ca artist și îmi provoacă creativitatea. Dar Urban Weld nu este doar despre mobilier industrial, la comandă lucrăm orice tip de produs – e adevărat că punem câteva condiții: să fie din lemn și metal și să ne placă și nouă proiectul. Câteodată ni se cer să facem și lucruri urâte, în funcție de buget, oamenii cer tot felul de chestii; alții ne-o cer din lipsă de gust, dar mie nu îmi dau satisfacție genul acesta de comenzi. Deținem în portofoliu și o gamă de produse ieftine – se vinde binișor, însă intenționăm să o scoatem din producție pentru că vrem să oferim doar proiecte calitative, iar asta presupune să coste mai mult. De asemenea, sunt mulți români care ne cunosc doar ca producători de scări.

4. Prin ce se diferențiază Urban Weld de alte ateliere asemănătoare? De ce să vă aleagă clientul tocmai pe dvs. dintre atâția alții?

Suntem creativi și unde nu putem fi creativi cerem ajutor de specialitate de la arhitecți, designeri. În plus, lucrăm piese de calitate cu materiale bune și sustenabile – cu  materiale reciclate, pe gustul ecologiștilor și al pasionaților de „istorie” , în sensul că multe dintre piesele noastre sunt create din lemn recuperat de la mobile sau obiecte  vechi, cum ar fi o șură de acum o sută de ani sau dintr-un vechi utilaj scos demult din uz. Și dacă ne aleg clienții și pentru că le place Jazzul, chiar mă bucur.

5. Dintre toate piesele de mobilier disponibile pe site-ul Urban Weld care este piesa de suflet a echipei? Și de ce?

Este o masă de 250 kg cu un blat de 120  x 250 cm. Când am realizat-o, nu ne-am dat seama cât e de grea – aveam niște grinzi de stejar vechi, aduse la tăiat la gater și ne-a ieșit un blat mare de 5 cm grosime de stejar (doar acesta cred că are 125 kg). Apoi am făcut restul părții metalice: sub blat sunt două arcuri de camion. Ne-a plăcut rezultatul și ne-am distrat când a fost gata, încercând să o ridicăm. Am decis ca, dacă se vinde, să facem livrare personal (apropo, cred ca curierii nu ne plac… avem produse grele).

6. De unde procurați materialele? În special, ce înseamnă lemn recuperat?

Cumpărăm lemn vechi de la oameni care dezmembrează diverse construcții vechi, părțile metalice le adunăm greu, din multe surse.

7. Dacă ar fi să luați de la capăt povestea acestui atelier, ați schimba vreo etapă și care anume?

Nu aș schimba nimic. Trecem prin etape normale dezvoltării și toate greșelile te învață. Nimeni nu se naște învățat, iar o firmă nu se face citind două sau trei cărți și gata, știi totul. Cu toții ne-am dori să avem la început experiența de la sfârșit, dar nu se poate decât încet (sau mai repede, depinde de om) și cu muncă. Am avut o evoluție bună și corectă, rezultatele au început să apară după investiții, dar nu pot să zic că suntem într-un punct de dezvoltare mare, ci suntem încă un atelier mic, urmărind să trecem cât de curând la nivel de fabrică sau de atelier mare.

8. Care este piesa de mobilier cel mai des comandată de români? Care ar trebui să fie, în opinia dvs.?

Avem o  bancă negru cu alb, dar înainte să vină vara paturile. Nu pot să zic care ar trebui să fie piesa cel mai des comandată, cred că fiecare comandă ce-i trebuie și ce i se potrivește în casă.

9. Care a fost cea mai grea provocare Urban Weld din punct de vedere creativ? Dar din punct de vedere al antreprenorului?

Din punct de vedere creativ nu am avut ceva care să ne dea cu adevărat de furcă. În comerț nu se găsesc încă prea multe piese de mobilier metalic – nu câte se găsesc din pal, să zicem – și atunci trebuie să le facem noi sau să improvizăm. Din punct de vedere al antreprenorului, am adus niște modificări atelierului cât să încapă un Cnc și au venit concomitent și multe comenzi, așa că suntem în întârziere. Aici este o provocare: nu-mi place să amân pe nimeni, încercăm să aducem toate comenzile la zi.

10. Surse de inspirație eficiente în industria designului de mobilier?

Cred ca internetul ar fi o sursă de inspirație. Am început să mergem și la expoziții să aflăm ce mai fac și alții și încercăm să vedem unele colaborări în special pe extern.

11. Ce sfat ați da unei echipe tinere, dornice să vă calce pe urme?

Nu pot zice că sunt un reper în industrie; deocamdată suntem un start-up. Totuși, le-aș spune să lucreze cu seriozitate și să facă totul cât cred ei de bine. Dacă pentru ei nu este bine, sunt șanse foarte mari ca nici pentru client să nu fie bine.

Toate fotografii sunt trimise de Urban Weld Craft Studio, din arhiva personală.

Comentarii

Absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative (Universitatea București), Andreya Oti a urmat masteratul de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), dar adevărata împlinire și-a găsit-o ca redactor de carte și de articole online. În prezent este redactor de carte pentru copii la editura All și asigură direcția de comunicare a editurii Vremea. În același timp, din 2015 activează drept redactor al revistei de mobilă și design Magmob.ro, prilej de a îmbina pasiunea pentru amenajări interioare cu ușurința mânuirii cuvântul scris. Interesată de tot ce înseamnă noutate și creativitate în domeniul designului, consideră că numai ̈frumusețea va salva lumea ̈ – mai ales atunci când frumusețea capătă funcționalitate.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share