Proiectul BSBSA (Belgrad Sofia București Street Art) prezintă practici moderne de artă în spațiul public din Bulgaria, Serbia și România, cu o misiune clară: să stimuleze crearea și circulația artei europene în Peninsula Balcanică. Pentru a realiza acest lucru, proiectul BSBSA reunește artiști din medii diverse. Colaborând pentru realizarea unor instalații de artă, aceștia redefinesc spațiile publice din Bulgaria, România și Serbia.
Proiectul, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, urmărește să consolideze capacitatea sectoarelor culturale și creative europene, promovând participarea internațională. În acest scop, se vor realiza schimburi culturale și activități pentru mobilitatea operelor artiștilor, care vor fi prezentate în cadrul unor expoziții publice multidisciplinare care acoperă cele trei țări. În esență, proiectul BSBSA valorifică arta pentru a umaniza spațiile publice din Bulgaria, România și Serbia. Prin intervenții artistice, ateliere de lucru, discuții, tururi ghidate, o carte de artă urbană, o hartă a artei stradale și expoziții multidisciplinare, proiectul colaborează cu comunitățile locale, artiștii și persoanele interesate pentru a regenera și promova spațiile publice.
Obiectivele proiectului:
- Realizarea a șase intervenții artistice pentru a transforma spațiile publice.
- Organizarea a zece ateliere creative pentru toate vârstele.
- Organizarea a șase discuții cu artiștii pentru interacțiuni captivante.
- Realizarea a opt tururi ghidate ale artei stradale din Belgrad și Sofia.
- Publicarea unei cărți de artă urbană care documentează intervențiile din România, Bulgaria și Serbia.
- Crearea unei hărți care să ghideze exploratorii urbani către intervențiile artistice din spațiile publice.
- Organizarea a trei expoziții multidisciplinare pentru a facilita schimbul cultural.
Urmărește activitățile proiectului pe bsbsa.org, instagram, facebook sau youtube.
Proiectul Small Scale Cooperation Creative Europe 101131802 – BSBSA este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, în cadrul apelului pentru proiecte CREA-CULT-2023-COOP.Partenerii din cadrul consorțiului de proiect sunt Udruzenje Gradjana Kruna din Republica Serbia, Mnogo Deinosti Enterprice din Bulgaria, iar coordonatorul proiectului este Save or Cancel production SRL din România.
Parteneri: Lente, Biblioteca Metropolitană București, Romexpo
Parteneri media: IQads, La pas prin Brașov, Litera 9, Munteanu, Revista Atelierul, Revista Golan, The Institute
Acest text reflectă doar punctul de vedere al autorului (autorilor), iar Comisia Europeană nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în el.
NO COMMENT