READING

Fauve Atelier: „Visele, nedublate de acțiune...

Fauve Atelier: „Visele, nedublate de acțiune, rămân povești nespuse.”

Christmas 2023
Distribuie articolul:
Share

Cu studii de Istoria și Teoria Artei și fotograf pasionat, Valentina și-a găsit adevărata voce în sunetul ceramicii care a luat naștere în spatele brandului Fauve Atelier [: /fov/ /əˈtelieɪ/]. Din 2016 dă formă viselor ei prin intermediul porțelanului. Fiecare obiect pe care îl creează cuprinde în el un întreg univers de emoții – e pasiunea transformată în lucruri fragile în aparență dar puternice în esență, care au voce, care pot întoarce priviri, care dau atitudine!

1. Cum te-ai descrie și ai vorbi despre ceea ce faci unei persoane care nu te cunoaște încă?

Lumină, culoare, formă, emoție. Vreau să cred că pot să transmit cu și prin aceste elemente o parte din universul meu, și să contribui la “mai frumosul” fiecăruia.

Christmas 2023

Christmas 2023

2. Cum iau naștere ideile pentru produsele pe care le creezi?

Visez mult. Și când dorm, și când sunt trează. Am un jurnal pe noptieră în care îmi notez vise în cele mai amănunțite detalii dar și stările pe care le-am resimțit. Aproape că sunt proiecte cinematografice, unele dintre ele, și de acolo extrag esența creațiilor mele. Însă.. Visele, nedublate de acțiune, rămân povești nespuse. Procesul cel mai fructuos pe care eu l-am descoperit până acum, este munca. Inspirația nu e ceva ce vine picurat din neant, ci din foarte multă dedicare, erori, lecții învățate.

„Coral”

3. Cum arată studio-ul unui ceramist? Care sunt elementele cheie fără de care nu se poate?

Când am început aventura asta, aveam o masă și o planșetă pe care lucram, și cam atât. Nici nu aveam habar ce făceam, pentru că era un proces de învățare care continuă și azi. De atunci până acum au trecut 7 ani iar masa aceea s-a transformat într-un atelier de 50 m pătrați care deja devine neîncăpător. Dacă la început câteva ustensile de modelaj erau suficiente, acum am rafturi întregi cu matrițe, zeci de ustensile, zeci de glazuri, aditivi, pigmenți, masă de presare, paste de diferite culori, texturi, temperaturi, și, nu în ultimul rând, cuptorul, fără de care evoluția mea ar fi urmat o curbă mult mai lină. Cred că este esențial pentru un ceramist sa aibă propriul cuptor. Eu mergeam la Facultatea de Ceramică aici, în Cluj, și ardeam în cuptoarele lor atât cât și când mi se permitea, cu cea mai mare teamă să nu stric ceva. A fost o experiență foarte instructivă și aceea, mai ales că acolo l-am întâlnit pe omul căruia îi datorez o bună parte din ceea ce cunosc acum. Pentru că ceramica am învățat-o din pasiune, aveam multe întrebări ale căror răspunsuri nu le găseam în tutoriale sau articole, așa că apelam la el ori de câte ori aveam câte o nedumerire sau câte o idee, și a avut răbdarea să îmi răspundă la toate.

4. Ce cumpără clientul atunci când achiziționează un produs marca Fauve Atelier?

De fiecare dată când creez ceva – fie ceramică de uz casnic sau decor, eșarfă, sau bijuterie, o fac având în minte experiența pe care o va trăi cel ce le va folosi, cum se va simți, ce senzații va transmite la nivel senzorial dar și emoțional. Investesc în fiecare din ele propriile mele emoții iar produsul creat ține drept canal de comunicare.

Pot spune, deci, că atunci când alegi un produs Fauve Atelier, capeți o experiență complexă. Asta îmi aduce aminte de prima colecție a animăluțelor fantastice, care mi-au fost atât de dragi, că m-am despărțit de ele, în lacrimi. Când au plecat de la mine le-am șoptit la ureche gânduri de bine, în speranța că voi mai afla vești despre ele. Mă crezi că am cliente care încă îmi trimit poze cu ele, iar eu pur și simplu mă umplu de bucurie când știu că sunt pe mâini bune și fac oamenii fericiți?!

Christmas 2023

5. Care este un sfat pe care te-ai auzit dându-l, dar pe care nu ai reușit să îl urmezi ?

„Pentru a avea succes este esențial să fii organizat”. Este un sfat grozav, pe care, dacă l-aș urma, probabil mi-aș face viața mai ușoară. Atelierul meu este într-un haos foarte bine organizat, am notițe peste tot, pe care nu le citesc niciodată sau prea târziu, e plin de lucruri (in)utile, dar care îmi compun universul și mă definesc.

„Fairy Tales”

6. Ce pălării poartă un antreprenor creativ în ziua de astăzi?

Pălării, capete, măști, mâini – aș completa. Sunt toate departamentele unei companii moderne întruchipate într-un singur om – fotograf de produs, specialist în marketing, web-designer, contabil, product manager, product specialist, copywriter, manager și în primul rând artist. E obligatoriu să le faci pe toate pentru a putea avea succes. Mulți ani am crezut că e suficient doar să creez, căci restul vine de la sine, însă e un proces în care trebuie să mă dedublez permanent.

„Cală”

7. Care este etapa care îți displace în procesul creativ?

Încă de mică o ajutam pe mama în atelierul de croitorie, unde o urmăream cum coase, descoase, face, reface, probează, modifică, și eram fascinată de câtă răbdare avea pentru fiecare etapă în parte. O întrebam adesea de unde atâta răbdare, și răspunsul era mereu același – din pasiune. Asta am remarcat și în procesul creativ din propriul atelier – fiecare din etape are farmecul ei – de la cele tehnice până la împachetat.

„Vulva Mater”

8. Care este produsul care ți se pare cel mai de succes de până acum? Căror aspecte crezi că se datorează acest succes?

Căsuțele – lampadar sunt cele mai populare. Căsuțele au apărut sub formă de broșe la început, colorate cu creioane, iar pe parcursul anilor au tot crescut, s-au tot dezvoltat, au evoluat în forma aceasta care oferă lumină, căldură, culoare. Simbolistica aceasta a casei este prezentă de 10 ani în creațiile mele, sub diverse forme și cred că fiecare dintre stadiile ei reprezintă propriul proces de evoluție ca om și artist.

„Sauvage”

9. Ce conținut îți place să „consumi”, fie ele cărți, podcasturi, muzică, filme sau altele? Cum inspiră ceea ce consumi arta ta?

Îmi plac poveștile foarte mult. Încă am vie în suflet emoția pe care mi-o provocau poveștile citite înainte de culcare, când eram copil, și păstrez acest ritual și acum – indiferent de cât de târziu este, sau cât de obosită sunt, citesc câteva pagini înainte de culcare. Asta alimentează cu siguranță imaginile bogate din vise. Îmi place mult și teatrul radiofonic, pentru că îmi permite să creez propria mea poveste vizuală. Iar când călătoresc vânez frumosul de pe stradă – oameni, clădiri, natură, iar muzeele de artă le devorez până la epuizare. Pare că povestea este firul de aur care le unește pe toate – filme, cărți, teatru, podcasturi, fotografie, călătorii. Iar hrana asta personală alimentează și susține negreșit dezvoltarea creativă.

Pe partea profesională, absorb cât de mult pot din cât mai multe surse, informații despre tehnici, materiale, unelte care să mă ajute să mă dezvolt, urmez cursuri, și încerc “să fur meserie” cât de mult pot.

„Sauvage”

10. Ce sfat ai da unui antreprenor la început de drum?

De-a lungul timpului au fost oameni care s-au îndreptat către mine pentru sfaturi despre cum să ai succes în domeniul creativ, dat fiind că eu fac asta din totdeauna. Răspunsul este mereu același – Să aibă răbdare. Nu se întâmplă nimic peste noapte, și sunt convinsă că nu există niciun praf magic care să transforme o afacere (mai ales în domeniul creativ) într-una de succes. Este foarte multă muncă, iar povestea aceea cu „Do what you love and you’ll never have to work a day for the rest of your life” e un adevăr spus pe jumătate. Satisfacțiile sunt imense într-adevăr, și alimentează pozitiv fiecare zi, dar muncind pentru ceea ce iubești să faci nu implică lipsa efortului care trebuie să fie constant si susținut.

„Fairy Tales”

11. Îți utilizezi produsele? Dar produsele altor creativi?

Aud adesea de la clienți că le e teamă să folosească ceramica mea, să nu i se întâmple ceva, așa că o țin în raft, de decor, ceea ce m-a făcut să mă gândesc la modul în care mă raportez eu la propriile-mi creații, și să descopăr cu uimire că nu sunt departe de ceea ce simt clienții mei – am un loc special în dulap unde îmi țin ceramica, și pe care o folosesc cu mare tam-tam, de fiecare dată când vreau să mă simt bine și îmi fac timp pentru mine, sau când am musafiri, ori e sărbătoare, ori a venit regina Angliei în vizită (haha!) Cafeaua, însă, o servesc aproape zilnic din ceștile mele, și încă îmi aduce la fel de multă bucurie ca în ziua în care au fost create.
Sunt norocoasă să fiu înconjurată de oameni creativi la rândul lor, și ale căror creații se află pe pereții casei – ceramică decorativă, ilustrații, pictură și fotografie și în casele cărora există cel puțin un obiect Fauve Atelier.

„Homage”

12. Care este echipamentul de bază cu care poate cineva începe o astfel de afacere?

Pasiune, dedicare, răbdare, determinare. „Echipamentul” acesta trebuie să fie nelipsit din trusa oricui se aventurează în domeniul creativ. Dacă ai bifat toate cele de mai sus, apoi, niște pastă ceramică, glazuri, o planșetă, o masă, două mâini și accesul la un cuptor ceramic e tot ce îți mai trebuie să începi să lucrezi obiecte ceramice.

*Fotografiile fac parte din arhiva personală a artistei.

Comentarii

Alexandra este ilustratoare și artistă vizuală bazată în Cluj, pasionată de ilustrația de carte, cea editorială și de designul de produs. Iubește poveștile și preferă comunicarea vizuală, însă iubirea ei pentru storytelling pășește și pe tărâmul cuvintelor scrise, fiind de părere că inspirația curge dintr-o metodă în alta. Este membră a Clubului Ilustratorilor și își dorește să contribuie la promovarea industriei și creativilor din România, atât prin practica sa, cât și prin redactarea de articole tematice. A ilustrat cărți pentru copii, a participat la proiecte editoriale în Spania și Olanda, și a expus la instituții precum Palatul Cotroceni și galerii de artă contemporană precum White Flat Gallery. E motivată de o curiozitate nemărginită și de pofta de a se mânji pe mâini, tot pentru a găsi stilul perfect turnat textului și textul care șoptește imaginilor. Are inima unui copil, sensibilă și aventuroasă, și mintea unui adult cu o voce puternică, lucru vizibil în munca sa. Este mândră de această viziune bifocală asupra lumii, fiind de părere că suntem toți amestecuri de lucruri, niciodată doar unul sau altul. Arta Alexandrei poate fi urmărită pe Instagram și pe site-ul său.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share