În spatele Nuuca se află Irina Burcovschi care brodează cu entuziasm și răbdare în tehnica decorativă punch needle – broderia de covor. Încrezătoare și determinată, Irina își brodează calea spre un viitor de succes cu Nuuca cu fiecare lucrare și fiecare proiect în care își varsă pasiunea. Irina a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări și să ne dezvăluie cum s-a născut Nuuca, unde găsește inspirația și cum arată procesul ei creativ.
1. Cum ai hotărât să te ocupi de broderie punch needle? Cum s-a născut brandul Nuuca și ce înseamnă el pentru tine?
Îmi place să cred că broderia m-a găsit pe mine, mai exact tipul ăsta de broderie. Am descoperit tehnica punch needle prin intermediul unei platforme unde se găsesc cursuri din diverse domenii, eu urmam câteva cursuri din alte domenii în care doream să îmi încep cariera. În cursul sugerat apăreau lucrări executate în această tehnică, am rămas fascinată și în scurt timp am comandat acele și am căutat ațele potrivite și așa a început totul. Nuuca a apărut la scurt timp după prima broderie pe o geantă, datorită câtorva persoane care au avut înceredere în mine și au comandat de la mine și în același timp au acceptat să le lucrez un produs atunci când am venit eu spre ei cu propunerea. A început totul dintr-o joacă și am ales un nume care tot la joacă îl foloseam – Nuca (varianta scurtă și accesibilă pentru un
copil cu numele Irinuca).
2. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să activezi într-un domeniu creativ și să îți creezi propriul brand?
Broderia a fost și este terapia mea, spațiul meu de validare și activitatea prin care îmi manifest ideile și creativitatea. Mi-ar fi greu să îmi imaginez astăzi cum e viața mea fără ea.
Am avut o perioadă fără activitate în atelier vara 2023, când m-am ales cu un tendon tăiat exact la mâna dreaptă, din cauza căruia nu am putut broda 2 luni și am înțeles atunci cât de mult îmi lipsește asta, încercam atunci să îmi imaginez cum ar fi să nu mai fac asta, cred că în acel moment am realizat că vreau să fac asta full-time și să cresc Nuuca, pentru că până atunci încercam să mă conving că nu e domeniu sigur și multe alte insecurități care se cunosc despre afacerile creative, încercând să pun pe plan secund broderia.
3. Crezi că creatorii de produs ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai avut ocazia să mentorezi pe cineva? Ai artiști pe care îi urmărești și care te inspiră?
În cazul meu, parcursul a început după ce am fost inspirată de o creatoare și mentor din domeniul broderiei, este un nivel la care mi-aș dori să ajung într-o zi. E vorba de Rose Pearlman, stilul căreia îmi place foarte mult când vine voba de paleta de culori și detalii minimaliste. Între timp am descoperit și alți artiști, dar o remarc pe Adeline Wang lucrările căreia sunt o explozie de culoare și detalii, texturi și forme. Celor 2 se alătură mulți alți creatori pe care îi urmăresc și de la care învăt câte ceva diferit. Cred în puterea exemplului și mi-ar plăcea să inspir la rândul meu și eu pe alți oameni să încerce ceva nou și să își găsească pasiunea. Pe viitor planific să organizez ateliere de broderie în tehnica punch needle, sau cum mai este cunoscută la noi – broderia de covor, pentru a crea o comunitate în jurul acestei activități creative și recreative.
4. Ne poti povesti despre procesul tau creativ si ne poti spune care este partea ta preferata din el?
Depinde de produsul la care lucrez, în majoritatea cazurilor fac lucrări personalizate și prima parte a procesului presupune stabilirea detaliilor împreună cu clientul. După ce am imaginea clară a broderiei care va fi lucrată și materialul pe care voi lucra, caut să transpun desenul pe pânză, folosind ațele și paleta de culori confirmată cu clientul. Până aici e partea mai puțin creativă, abia după ce am desenul transferat începe procesul meu preferat, și anume broderia, momentul în care se umple contur după contur și este gata desenul. O etapă faină este să trimit prima poză după terminare clientului ca să vadă rezultatul intermediar, mă ajută mult să știu că după livrare produsul este pe măsura așteptărilor. Când cos geanta, pentru că tot eu mă ocup și de partea de croit și cusut produsele, văd cum pas cu pas geanta prinde formă. Deci practic tot ce ține de broderie este partea mea preferată, mai puțin pozele de produs, promovare și alte activități administrative, care presupun mult timp și răbdare dar care nu aduc satisfacție la fel de mare.
5. Ai avut momente când ai simţit că stagnezi? Cum faci să îți stimulezi imaginația şi să încerci lucruri noi? Dar când nu ai energia sau starea de lucru, cum depăşești momentul?
Am avut momente în care nu mă regăseam 100% în lucrările pe care le făceam, fiind lucrări personalizate se întâmplă de multe ori să brodez ceva în afara zonei de confort, dar îmi place exercițiul de a învăța ceva nou din fiecare lucrare, de la tehnica de broderie până la felul în care finisez produsul. De cele mai multe ori când mă simt compleșită de gânduri și emoții, broderia este activitatea care îmi readuce calmul, atunci când brodez sunt cel mai calmă și în pace cu mine. Mă ajută mult ca în timpul lucrului în atelier să ascult muzică sau să ascult un
podcast/carte audio, fie un serial sau film pentru că mă face să intru mai ușor în flowul creativ – de muncă. Uneori ajută foarte mult să mă văd online cu o colegă, o creativă și ea, și să lucrăm împreună din atelierele noastre, efectiv prinde culoare ziua de muncă.
6. Cum arată atelierul tău?
Atelierul meu este o cameră din apartamentul pe care îl închiriem și mi se pare un privilegiu să am o întreagă cameră dedicată pentru atelierul Nuuca. Am început activitatea în sufragerie dar în timp devenea tot mai greu să păstrez o zonă “amenajată” de lucru fără să invadez toată casa. Acum pot să mă retrag în cuibul meu și să mă dedic în totalitate lucrului, să profit de lumina care cade frumos peste plantele mele și rafturile amenajate cu ațe, să găsesc o zonă potrivită pentru poze și să încerc să transpun prin poza unicitatea lucrării, dar în acelasi timp să las haosul atelierului, care bineînțeles se face când e vorba de partea de cusut genți și tăiat ațe și împachetat o comandă, pot lăsa totul așa închide ușa și face ordine a doua zi.
7. Creațiile tale sunt impresionante și sunt executate cu multă răbdare și atenție la detalii. Ești multumită întotdeauna de rezultatul final?
Lucrul cu produsele personalizate vine cu multe stări de nesiguranță pentru că de fiecare dată faci ceva nou și asta te face să crezi că poate nu îți iese atât de bine, învăț să fiu blândă cu mine și să mă bucur de rezultat. Mesajele pe care le primesc sunt motivul pentru care cred că ceea ce fac este cel mai potrivit pentru mine și mă face să fiu eu, dragostea cu care lucrez ajunge la client și face ca lucrarea să fie o sursă de bucurie pentru cine o deține. Un lucru care poate de multe ori nu se vede este de câte ori desfac și refac o broderie sau un desen, tot cu desfăcut se lasă și la partea de cusut a genții până să obțin produsul pe care îl aveam planificat și stabilit cu clientul. Mă bucur foarte mult când am lucrări în care nu refac nimic și îmi iese totul din prima.
8. Ai un model de broderie preferat pe care îți vine să îl replici la infinit?
Pentru moment nu cred că am o lucrare pe care am replicat-o de mai multe ori datorită tehnicii, ci datorită poveștii și energiei pe care o are. Fiecare lucrare vine cu o poveste aparte și mi se pare foarte frumos că pot da viață unor amintiri și idei prin broderie.
9. Care consideri că este cel mai iubit produs de către publicul tău? Dar de către tine?
Dacă ar fi să fac topul lucrărilor pe care le-am refăcut de mai multe ori atunci pe primul loc rămân Oile lui Zavatos. Asta rămâne a fi probabil preferata mea de până acum acum pentru că îmi place povestea apariției acestei genți. Am văzut undeva niște oițe mici brodate în tehnica punch needle și instant am știut cine se va putea bucura cu adevărat de o astfel de geanta, am lucrat-o cu mult drag și am pus în ideea mea numai gânduri bune. A fost îndrăgită instant și așa satul noastru a devenit mai bogat cu câteva oițe cu blana pufoasă de lână care să fie purtate oriunde am fi și să ne amintească de viața frumoasă de la sat. Mesajele clienților au fost pline de bucurie și mulțumire, iar eu am fost atât de recunoscătoare pentru mica noastră comunitate creată în jurul acestor oițe. Pe locul doi ar fi geanta cu margarete, un model ca un câmp de flori, toate pufoase și delicate. Brodate neuniform pe geantă și ca dimensiuni diferite, geanta prinde forma unui buchetel de flori.
10. Obișnuiești să primești și comenzi custom de la clienți. Care a fost cea mai complexă sau inedită comandă custom pe care ai primit-o și cum ai abordat-o?
Majoritatea lucrărilor pe care le fac sunt custom, fiecare cu o poveste în spate și idei care sunt brodate. Aici nu cred că pot alege ceva anume pentru că mi-au plăcut la toate rezultatul final și au fost primite cu căldură în noile lor case. Recent însă, am avut prima lucrare în care a trebuit să brodez după o poză, și aici am avut prima experiență în care am facut un desen după poza cățelului după care am lucrat broderia. A fost challenging experința pentru că nu mai facusem asta, dar rezultatul a fost pe masura efortului. După broderia genții cu cățel am mai avut de lucrat câteva genți inspirate la fel din poze, și cred că astea rămân a fi cele mai grele lucrări pentru că în primul rând e nevoie să faci un desen pornind de la o poză și după aia să o lucrezi, încercând să redai cât mai frumos ideea inițială a imaginii.
11. Ce recomandări ai pentru cineva care dorește să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ? Care sunt provocările întâlnite de tine și cum le-ai depășit?
Recomandarea sau sfatul meu cel mai principal și de bază este să înceapă, să înceapă și să încerce orice hobby care îi este interesant, pentru că niciodată nu vei afla ce îți place sau la ce ești bun doar din partea teoretică, plus că din orice activitate poți ieși cu o lecție învățată. Creativitatea nu presupune talent ci mai degrabă un fel de a vedea sau a face lucrurile, multă muncă și mai ales pasiune pentru ceea ce faci. Lecția principală învățată de mine pe parcursul anului trecut este să nu las frica de eșec să îmi fure din bucuria creării, proces prin care mă cunosc cine sunt și ce îmi place să fac.
12. Unde găsim creațiile tale de deosebite?
Momentan lucrările mele pot fi găsite pe pagina mea de Instagram Nuuca, unde postez poze și video cu lucrările făcute, mai postez acolo și momente din etapele de lucru, tot acolo răspund cu drag întrebărilor și mesajelor.
În perioada asta lucrez la site ul nuuca.ro unde se vor regăsi lucrările din trecut dar vor fi broderii noi, pe care sper să le public în colecții mici. Planul este să reușesc lansarea site-ului primăvara asta împreună cu câteva produse noi. Mi-aș dori să reușesc să particip la un târg sau poate chiar două anul ăsta, pentru că mi-a plăcut enorm experiența Rocreator din decembrie și îmi doresc să am produse diverse și mai multe ca să pot face asta.
Imaginile sunt transmise de Irina Burcovschi (Nuuca) din arhiva personală, cu acordul ei de publicare.
Fără comentarii