READING

Bianca Rad (Peaches&Papers): „Colaborăr...

Bianca Rad (Peaches&Papers): „Colaborările între artiști mi se par o idee minunată, e creativitate la dublu”

Distribuie articolul:
Share

Peaches and Papers o are în spate pe Bianca Rad – web developer care este acum, o entuziastă creatoare de produse, full-time. Peaches and Papers s-a remarcat cu delicatele broșe în formă de vaze miniaturale pictate manual, dar și cu colaborările pe care le leagă cu alți creativi, dornici să își crească brandul, împreună. Despre pasiunea pentru modelat a Biancăi, proiectele, provocările și recomandările ei în sfera creativă, aflați din interviul pe care ni l-a acordat cu inima deschisă.

1. Cum s-a născut brandul Peaches and Papers și ce înseamnă el pentru tine?

Pentru mine, Peaches e bucurie, atunci când creez și am inspirație, e libertatea de a lucra când vreau, de unde vreau, e creativitate în toate aspectele ei, e emoție la fiecare comandă, e creștere continuă pe foarte multe planuri. Acest brand a fost inițial un mic proiect DIY pentru câteva decorațiuni de brad destinate mie, acum 3 ani. Am cumpărat un pachet de lut, neștiind nimic despre acest meșteșug, și mi-a fost atât de drag de tot procesul acesta creativ, total nou pentru mine, încât nu m-am mai putut despărți de el. Curând am realizat broșe și vaze în miniatură, iar de acolo, lansarea oficială a afacerii a venit doar ca următorul pas natural în această direcție.

Broșe și mini vaze Peaches&Papers

2. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să activezi într-un domeniu creativ și să îți creezi propriul brand?

Probabil aș fi continuat să lucrez ca web developer, ceea ce nu ar fi fost neapărat ceva rău, pentru că încă îmi place, și continui să preiau proiecte noi atunci când am timp, dar nu aș fi acumulat atâtea skill-uri noi câte am dobândit cu această afacere, înafară de părțile creative evidente. Sunt sigură că nu aș fi învățat altfel despre business, marketing, social media și nu aș fi aflat întâmplător de această comunitate mare și frumoasă a creatorilor de produse.

Bianca Rad – Peaches&Papers

3. Crezi că creatorii de produs ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai avut ocazia să mentorezi pe cineva? Ai artiști pe care îi urmărești și care te inspiră?

Cred că sunt și părți bune și mai puțin bune în a avea un mentor. Dacă cineva te îndrumă îndeaproape, îți arată calea și îți asistă pașii prea mult timp, eu cred că rămâne astfel mai puțin loc de greșeli, din care avem atâtea de învățat, mai ales în acest spațiu creativ. Mi se pare atât de important și de satisfăcător să încercăm noi de multe ori un lucru până ne reușește cum ne dorim, pentru că acumulăm multe cunoștințe pe parcurs și devenim foarte siguri pe noi. Cred că mentorat poate e mult spus, dar am avut ocazia de-a lungul anilor să-i ajut pe alții la început de drum sau să sfătuiesc oricând mi s-a cerut, și să răspund la nedumeriri prin care am trecut și eu. Pe mine mă inspiră câte ceva de la fiecare artist pe care îl îndrăgesc, unul poate e foarte creativ și spontan în arta sa, unul face poze de produs extraordinare, unul spune o poveste cu produsele sale, dar cred că avem ceva de învățat și apreciat la fiecare artist sau creator.

Broșe pisici Peaches&Papers

4. Ne poţi povesti despre procesul tău creativ şi ne poţi spune care este partea ta preferată din el?

Procesul creativ începe cu multe notițe, atunci când îmi vine o idee nouă de produs sau un design nou. Încerc să nu refac ceva ce am mai făcut, ca să păstrez esența din această afacere, și de la ce am plecat – de la creativitate. Prefer să nu schițez niciodată înainte, ci să modelez și să pictez direct. Fiecare parte a procesului are farmecul ei, modelatul mă relaxează, împachetarea comenzilor mă entuziasmează, iar câteodată postarea constantă pe social media mă frustrează, dar cred că pictatul îmi oferă satisfacția cea mai mare, e și centrul întregului proces, e partea pe care o observi prima oară când te uiți la un obiect creat de mine.

5. Ai avut momente când ai simţit că stagnezi? Cum faci să îți stimulezi imaginația şi să încerci lucruri noi? Dar când nu ai energia sau starea de lucru, cum depăşești momentul?

După perioade foarte ocupate, ca Mărțișor sau Crăciun, nu mai am energie și voință de a crea câteva săptămâni bune. După atâtea sezoane m-am obișnuit cu acest ritm, accept perioadele lejere, și am învățat să nu mai pun presiune pe mine și să nu forțez nimic. A avea o mică afacere creativă înseamnă foarte multe task-uri care nu se văd. Când nu am energie sau înspirație, mă ocup de acele task-uri mai ușoare, mai puțin importante, poate șlefuiesc formele deja modelate în timp ce mă relaxez la un serial, sau îmi pregătesc cartonașe pentru produse, fac poze și pregătesc din timp postări pentru social media, mă mai ocup de site etc, și las pictatul și crearea de noi produse pe când mă simt mai inspirată sau odihnită.

Broșe cu flori Peaches&Papers

6. Cum arată atelierul tău?

Atelierul meu s-a extins în fiecare colțișor liber al locuinței mele – am spațiul unde modelez și pictez, unde împachetez și fac pozele. Chiar dacă nu e mereu ușor să delimitez spațiul fizic și chiar orele din zi între ‘acasă’ și ‘la muncă’, m-am obișnuit și am reușit să-mi creez un mic atelier cozy unde îmi face plăcere să lucrez la acest business.
Totuși, după 3 ani și din dorința de a crește, mă gândesc tot mai des la un atelier separat, cu mult spațiu, poate și cu un cuptor de ceramică, un loc unde pot ține și ateliere…spațiu care sunt sigură că va veni la timpul potrivit.

Atelierul Peaches&Papers

7. Produsele tale sunt pline de imaginație. Ești multumită întotdeauna de rezultatul final?

Din fericire, da! Mă bucură lejeritatea cu care scot la lumina o colecție nouă, și sunt mulțumită mereu cu ce am realizat, fără să mă judec că poate am reușit să fac doar jumătate din lista de produse propuse, sau că am plecat de la o idee și pe parcurs am ajuns la altceva. Apreciez și îndrăgesc mult fiecare colecție scoasă și o consider reușită.

Vază în miniatură Peaches&Papers

8. Care consideri că este cel mai iubit produs de către publicul tău? Dar de către tine?

Nu fac o varietate mare de produse, deci cele mai iubite sunt categoric broșele. Am scos multe modele de broșe de-a lungul anilor și fiecare s-a bucurat de atenția unui client, dar am observat că oamenii se întorc mereu la inimioarele colorate, cu picățele. Mie cred că îmi plac cel mai mult vazuțele în miniatură, baby vazele cum îmi place mie să le numesc. Mi se par tare drăgălașe și fiind modelate manual dintr-o biluță de lut, fără forme, fără cuttere, complet întâmplător, fiecare e unică și specială.

Baby vaze căsuțe Peaches&Papers

9. Care este colecția ta preferată și ce ne poți spune despre proiectele la care lucrezi acum?

Ultima colecție se numește Sweet Sunny Days și conține cercei, broșe, broșe-vaze, palete de pictura, lumânări parfumate, dar și cutii cadou tematice cu o selecție de produse de creator. Ultima colecție e mereu preferata mea, și cred că așa va fi până la finalul acestei afaceri. Colecții mai deosebite ar fi cele cu colaborări, cum a fost Sweet Sunny Days, care a conținut cercei, cănuță, palete de pictură, lumânări parfumate, scrunchies dar și cutii cadou tematice.

10. De-a lungul timpului ai avut mai multe colaborări cu diversi creatori de produs. Cum iti alegi colaboratorii? Ce te inspiră în crearea colecțiilor?

Colaborările între artiști mi se par o idee minunată, e creativitate la dublu, din care se creează un obiect unic și cu atât mai special. Chiar în această vară am lansat o colecție cu 5 colaborări, pe o temă comună, și a fost foarte bine primită și de public, și nouă ne-a făcut mare plăcere să lucrăm la ea. Colaboratorii sunt mereu artiști cu care rezonez, și pe care îi admir. De cele mai multe ori o colecție personală pare că vine de nicăieri, și încep să creez obiecte până se uniformizează într-o colecție întregită, iar cam la fel se petrece și în cazul colaborărilor. Cred că punerea în practică a unor idei spontane adaugă o anumită magie în obiectele create.

Broșe Inimi cu flori Peaches&Papers

11. Ce recomandări ai pentru cineva care dorește să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ? Care sunt provocările întâlnite de tine și cum le-ai depășit?

Dacă simte că îl îndrumă inima spre un domeniu creativ, să o facă cu mare încredere. Să înceapă cu o pagină de Instagram unde își expune activitatea, procesul, produsele, și să se bucure de fiecare moment. Dacă vrea apoi să transforme în business, atunci va trebui să se gândească și la costuri, la timpul pe care îl poate acorda afacerii, pentru că devine un angajament destul de mare. Provocarea majoră pentru mine cred că a apărut anul trecut, cu schimbarea taxelor și impozitelor, iar mai la început cu acele perioade lipsite de energie. Dar prin experiență învățăm să trecem prin toate, să ne modelăm și noi după anumite reguli sau așteptări ce vin din partea noastră.

Broșe Peaches&Papers

12. Unde găsim produsele tale creative?

Colecțiile noi se găsesc mereu în shop-ul meu online, pe peachesandpapers.ro, dar multe produse sunt și în magazine fizice din țară, la OTOTO, Altrntv și Cărturești în București, în Brașov la Inspiratio, și la Javu în Baia Mare.

Mărțișoare Peaches&Papers

Broșe frunze Peaches&Papers

Comentarii

Inginer în protecția mediului cu o afinitate mare pentru estetică, design și funcționalitate. Cochetând cu desenul din copilărie și având o sete pentru inspirație creativă, voluntariatul în lumea creativilor mi s-a părut pasul cel mai firesc. Aventura mea cu Revista Atelierul a început timid în 2013, inițial ca voluntar, urmând apoi să devin membru asociat. Am început activitatea în Redacție cu articole din zona DIY, inspirație, recenzii pentru diferite evenimente creative. Mai apoi, participarea activă în proiecte cofinanțate de Ministerul Culturii sau AFCN, cum sunt Noaptea Albă a Creatorilor și Designerilor de produs, Creative Night Talks, în roluri de PR&MKT m-a imersat cu adevarat în mediul creativ.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share