Comisia Europeană lansează cea de-a doua ediție a Festivalului Noul Bauhaus European (NBE) care va avea loc între 9 și 13 aprilie în Parcul du Cinquatenaire și la Muzeul de Artă & Istorie din Bruxelles. Proiectat în jurul pilonilor Forum, Târg și Festival, Festivalul îmbarcă publicul într-o călătorie de 5 zile cu sesiuni interactive, ateliere, demonstrații și spectacole artistice, găzduind vorbitori internaționali de nivel înalt și invitați speciali. În plus, Festivalul va include ceremonia de decernare a premiilor celei de-a patra ediții a Premiilor Noul Bauhaus European, unde proiectul românesc “Pădurea-parc Făget; Plămânul Verde al Clujului” este nominalizat la componenta A, și 20 de câștigători vor primi în total 390.000 de euro. Pe lângă evenimentul din Bruxelles, Festivalul se va desfășura în toată Europa și nu numai prin intermediul Evenimentelor Satelit.
Comisia Europeană, în colaborare cu Președinția Belgiană a Consiliului Uniunii Europene, organizează a doua ediție a Festivalului Noul Bauhaus European, o inițiativă care leagă Pactul Verde European de viețile noastre de zi cu zi și de spațiile de locuit. Deschiderea oficială va avea loc pe 9 aprilie în prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a comisarilor UE Iliana Ivanova și Elisa Ferreira, a prim-ministrului Belgian Alexander De Croo și a secretarului de stat Thomas Dermine, precum și a directorului general al IIASA, Hans-Joachim Schellnhuber.
Pilonii evenimentului
Festivalul reprezintă o punte importantă între mișcarea Noul Bauhaus European, reprezentanții de nivel înalt ai UE, factorii decizionali, leaderi din industria artei, arhitecturii, design-ului, sustenabilității, inovației și publicul larg.
Forumul va include discursuri principale, discuții de grup și dezbateri, explorând diversele fațete ale valorilor NBE. Personalități de nivel înalt vor purta discuții pe teme de la știință și tehnologie la cultură și educație, precum și pe teme de dezvoltare regională și perspective internaționale. Arhitecți, artiști, oameni de știință și activiști din domeniul climei vor contribui de asemenea la discurs, oferind perspective asupra științei, tehnologiei, culturii, educației și dezvoltării globale. Fiecare sesiune va fi, de asemenea, transmisă și disponibilă online în întreaga lume.
Târgul invită publicul să exploreze peste 70 de expoziții ale inovatorilor, care prezintă proiecte în stilul NBE care abordează nevoia urgentă pentru un viitor mai durabil și echitabil cu soluții inovatoare. Vizitatorii se pot implica în expoziții imersive și experiențe interactive pentru a descoperi modele de ultimă generație care abordează nevoile sociale și de mediu.
Festivalul va fi locul în care cultura, arta și distacția se întâlnesc pentru a sărbători creativitatea, inovația și diversitatea. Publicul poate anticipa spectacole de dans, teatru și muzică de la artiști din întreaga lume, precum Sibil•la și Besac Arthur – precum și experimente științifice sau ateliere de reciclare.
Ceremonia de decernare a Premiilor Noul Bauhaus European: se vor acorda 390.000 de euro, sprijin pentru Ucraina, Balcanii de Vest și pentru regiunile UE
Ediția din acest an a Festivalului găzduiește ceremonia de decernare a celei de-a patra ediții a prestigioaselor premii NBE. Premiile NBE vor fi acordate în patru categorii: Reconectarea cu natura; Redobândirea sentimentului de apartenență; Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie; Modelarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață. 50 de finaliști concurează în ultima etapă a competiției, atât candidați cu proiecte finalizate, cât și tineri cu idei inovatoare, toți fiind o dovadă a creativității, talentului și angajamentului oamenilor din întreaga Europă și nu numai pentru a construi o lume mai durabilă, mai incluzivă și mai frumoasă.
Pentru prima dată, premiile NBE acceptă proiecte din Ucraina, în plus față de statele membre UE și din Balcanii de Vest. O “Recunoaștere specială a efortului de reconstrucție și redresare al Ucrainei” va fi de asemenea acordată proiectelor și ideilor care se aliniază la valorile NBE și contribuie activ la reconstrucția Ucrainei, în spiritul recunoașterii și susținerii efortului și angajamentului Ucrainei de a recontrui mai bine. Premiile NBE 2024 se concentrează și pe acele regiuni care se confruntă mai intens cu probleme socio-economice, precum și pe cele care sunt cel mai mult provocate de adaptarea la procesul către neutralitatea emisiilor de carbon, acordând un sfert din premii proiectelor și ideilor care aduc o transformare pozitivă pentru acele locuri.
Printre nominalizații din acest an se numără și “Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului” (România), care își propune să co-proiecteze și să piloteze un plan integrat de gestionare și operare multiplă pentru Pădurea-Parc Făget. În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, 20 din cei 50 de finaliști vor fi recompensați cu un total de 390.000 de euro. Ca parte a experienței, publicul este invitat să participe la procesul de votare pentru a determina un câștigător din fiecare categorie. Din 2021, Premiile NBE au implicat deja peste 5000 de candidați, iar ediția din 2024 este din nou o dovadă a acestei comunități în continuă creștere. Lista completă a nominalizaților la Premiile 2024 poate fi găsită pe site-ul oficial al Premiilor.
Festivalul Noul Bauhaus European este gratuit și deschis tuturor, oferind o oportunitate unică de a lua parte la o experiență transformatoare. Rețineți că, desi Festivalul este deschis publicului, Ceremonia de Deschidere și ceremonia de decernare a Premiilor NBE necesită înregistrare.
NO COMMENT