READING

Gena Tudor: bijuterie contemporană din aur, argint...

Gena Tudor: bijuterie contemporană din aur, argint și… ciocolată roz

Distribuie articolul:
Share

Ca om de creație, cred că printre cele mai mari provocări este aceea de a te diferenția de concurență. Cum faci să ieși din tipare? Cum faci ca bijuteriile tale să devină recognoscibile dintr-o privire? Și cum transpui emoția unei povești într-un mic obiect feminin, unicat și plin de originalitate? Gena Tudor a găsit răspunsurile la aceste întrebări de-a lungul mai multor ani de studii și experimente.

Iar eu am găsit-o pe Gena Tudor la finalul anului 2023, la Art Fashion Fair din București. Bijuteriile ei mi-au atras imediat atenția pentru că nu semănau cu nimic altceva, deși primprejur era plin de mici standuri de bijuterie. Am vrut să știu cum de aveau acest efect asupra mea, iar Gena mi-a explicat simplu: colecțiile ei sunt povești de viață prefăcute în bijuterii purtabile. Cum adică?! Adică metale (semi-)prețioase, combinate cu materiale neconvenționale, din viața de zi cu zi.

1. Wear the art, choose the story! Care este povestea acestui mesaj ce definește brandul Gena Tudor?

Fiecare bijuterie pe care o creez este unicat, foarte rar mi se întâmplă să pot realiza două piese la fel 😊, motiv pentru care fiecare are povestea ei, chiar dacă este înglobată într-o colecție.
Cred cu tărie în unicitatea fiecărei piese și în unicitatea fiecăruia dintre noi, drept urmare acest motto este un îndemn: să ne alegem propria poveste „de purtat”, poveste care ne inspiră, în care ne regăsim și pe care o simțim cel mai aproape de sufletul nostru.

2. Cine este Gena Tudor? Ai cursuri de specialitate? Este o pasiune sau o profesie? Cum a început totul?

Cochetam cu ideea de bijuterie și artă de când eram mică, iar de-a lungul timpului am creat piese utilizând diferite materiale. Dar pasiunea pentru metale și momentul în care am luat decizia de a începe să creez bijuterii a fost cel în care am descoperit atelierul lui David Sandu și școala de bijuterie Assamblage. Asta se întâmpla acum mulți, mulți ani. 😊

Pe atunci eram în căutarea unui cadou unicat pentru una dintre prietenele mele și așa am descoperit că nu era vorba doar de un atelier, ci și de o școală impresionantă care te poate ajuta să explorezi lumea fascinantă a bijuteriei. Așadar, am urmat o mare parte din cursurile și workshop-urile Assamblage.

3. De cât timp transpui povești în bijuterie? Ce anume te inspiră? Cum a sunat prima ta poveste-bijuterie?

Sincer, nu mai știu să număr anii căci, în bijuterie, timpul trece altfel.
Mă inspiră formele organice și fluide pe care le regăsim în natură, însă cel mai mult mă inspiră poveștile oamenilor din jurul meu. Tocmai de aceea procesul de creație începe mereu cu o discuție ca între prieteni pentru că îmi doresc să surprind în bijuteria creată o parte din omul care o va purta.
Prima mea poveste a fost a inelului The Sand and The Pearl, de altfel primul inel din metal pe care l-am făcut vreodată. Primul inel în care am captat povestea unei frumoase zile de vară la malul mării. Îmi aduc aminte că în acea zi m-am pierdut cu privirea în valurile mării și de fiecare dată când port acest inel, liniștea și murmurul mării îmi sunt alături.

4. Dintre bijuteriile create de tine care este preferata ta? Dar a clienților? Știu românii să aprecieze bijuteriile pline de poveste?

Piesa se numește Ruby’s Dark Side și spune povestea unui tânăr care este forțat să plece de acasă pentru a munci la Canalul Dunăre-Marea Neagră. După ce evadează din condițiile acerbe în care a fost ținut, acesta este găzduit de o familie timp de un an de zile, familie care în schimbul muncii depuse în gospodărie îl răsplătește cu un rubin. 70 de ani mai târziu, am creat bijuteria care reprezintă legătura dintre trecut și viitor, dintre deznădejde și speranță, o bijuterie care să spună povestea unui simplu om: bunicul meu.

 

Cred că cei mai mulți clienți s-au regăsit în colecția Stories Behind the Mask, o colecție cu o poveste colectivă și în același timp unică pentru fiecare dintre noi, o colecție ce ne îndeamnă să căutăm esența unei persoane dincolo de masca pe care o poartă în fiecare zi.

În România există o nevoie în creștere pentru bijuterii contemporane. Este din ce în ce mai prezentă dorința pentru piese unicat și care ies din tiparele pieselor clasice. În colecțiile mele, totul pleacă de la o poveste și este minunat că am cui o spune, deci, da, românii știu să aprecieze bijuteriile cu povești.

5. Cum anume trebuie purtate bijuteriile Gena Tudor? Cine este femeia ideală pentru a le purta? Ce stil vestimentar se potrivește bijuteriilor create de tine? Corespunde acest ideal cu profilul clienților tăi?

Bijuteria creată de mine este dedicată tuturor iubitorilor de artă care caută și înțeleg importanța manifestării și exprimării individualității. Cred că bijuteriile create de mine oferă libertatea de a alege în ce contexte dorești să le porți și cred că se adresează femeilor îndrăznețe, având în vedere că de cele mai multe ori metalul tradițional, argint sau aur, este însoțit de materiale neconvenționale precum ciocolata roz, coji de ouă, ciuperci sau mătase.

6. Știu că poveștile cuprinse în bijuteriile tale sunt redate prin materiale inedite. Dă-ne câteva exemple, te rog. De unde procuri materialele și care sunt sursele de inspirație?

Materialele pe care le folosesc variază de la cele convenționale cum ar fi argintul, aurul, cuprul, alama, pietrele prețioase și semi-prețioase până la cele pe care nu te-ai gândi că le poți vedea într-o piesă de bijuterie, precum pene, coconi de mătase, ouă golite, ciuperci uscate, ciocolată roz, cuie sau rășină. Acest amalgam se transformă în bijuteriile unice și pline de personalitate pe care le prezint.

7. Procesul de creație în sine: cât durează, ce condiții presupune? Ce soi de bijuterie îți ia cel mai puțin timp și care cel mai mult?

Cel mai mult îmi ia să găsesc povestea, este un proces intens de studiu individual și de căutări, de documentare. Transpunerea imaginației în practică este iarăși un proces plin de provocări căci în anumite situații este foarte dificil să transformi o idee într-un obiect palpabil. De exemplu, pentru colecția Bitter Sweet am avut parte de o adevărată aventură să învăț cum se lucrează cu ciocolata, ca mai apoi să o pot integra în bijuterii purtabile și durabile.

8. De unde pot fi cumpărate bijuteriile Gena Tudor, dincolo de prezența ta la târguri de design?

Cu excepția târgurilor și expozițiilor, o parte din piesele mele se mai regăsesc și pe câteva site-uri din România, dar cel mai ușor oamenii mă găsesc pe social media și astfel, construim povești purtabile împreună.

9. Care ți se pare cel mai important târg dedicat designului din România? La câte evenimente de acest fel participi anual? Ce alte metode de promovare a bijuteriilor Gena Tudor folosești?

Pentru mine, creator de bijuterie contemporană, cea mai importantă expoziție cu vânzare este Romanian Jewelry Week ce are loc în luna octombrie a fiecărui an.

10. Dacă ar fi să iei totul de la început, ai alege tot bijuteria cu povești? Ce sfat ai oferi celor aflați la începutul acestui drum creativ?

Răspunsul este un mare DA! 😊
Mereu aș alege bijuteria cu povești căci ea este și modul meu de a-mi spune povestea, îmi oferă libertatea de exprimare, posibilități nemărginite și creativitate infinită.
Pe cei aflați la început, îi indemn cu mare drag să pornească pe acest drum, căci comunitatea designerilor de bijuterie contemporană este plină de oameni deschiși și crește uimitor de repede și de admirabil. Se bazează pe o comunicare permanentă și pe o susținere constantă. Nu de puține ori, am descoperit cu mare bucurie colaborări reușite și spectaculoase.

Imaginile sunt trimise de Gena Tudor, din arhiva sa, cu acordul de publicare.

Comentarii

Absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative (Universitatea București), Andreya Oti a urmat masteratul de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), dar adevărata împlinire și-a găsit-o ca redactor de carte și de articole online. În prezent este redactor de carte pentru copii la editura All și asigură direcția de comunicare a editurii Vremea. În același timp, din 2015 activează drept redactor al revistei de mobilă și design Magmob.ro, prilej de a îmbina pasiunea pentru amenajări interioare cu ușurința mânuirii cuvântul scris. Interesată de tot ce înseamnă noutate și creativitate în domeniul designului, consideră că numai ̈frumusețea va salva lumea ̈ – mai ales atunci când frumusețea capătă funcționalitate.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share