Expoziția BLUE

Distribuie articolul:
Share

La galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara va fi prezentată, pentru prima dată în România, una dintre cele mai aclamate și importante opere de artă din lume. Este vorba de instalația video Blue a cunoscutului artist/regizor/scriitor britanic Derek Jarman (1942-1994), prin care artistul își expune propria vulnerabilitate și tumultul interior în lupta sa cu boala și moartea. Blue a fost expusă, în premieră, în 1993 la Bienala de Artă de la Veneția și transmisă, simultan, pe Channel 3, iar în prezent se află în colecția celor mai prestigioase muzee din lume, expusă anterior în galerii și centre de artă internaționale – MoMA, Tate, David Zwirner, Serpentine etc.

Expoziția BLUE | DEREK JARMAN se va deschide vineri, 17 mai | 19:00 la META Spațiu, în prezența lui James Mackay, producătorul de film și bunul prieten al lui Derek Jarman, precum și cel care păstrează încă vie moștenirea sa artistică. Derek Jarman (1942-1994), cel mai controversat cineast și regizor britanic, a fost, de asemenea, un scriitor talentat, artist, grădinar, designer și un activist declarat pentru SIDA și drepturile homosexualilor. Povestea lui Jarman se întinde de la copilăria sa în Marea Britanie postbelică până la școala de artă de la Slade School of Art și la realizarea a numeroase filme aclamate, printre care Sebastiane (1975), Jubilee (1978), The Angelic Conversation (1985), Caravaggio (1986), The Last of England (1987), The Garden (1990), și Edward II (1991).

Ultimul film al lui Derek Jarman, Blue, realizat împreună cu bunii săi prieteni, actorii Tilda Swinton, Nigel Terry și John Quentin, este cea mai puternică lucrare a artistului, depășind limitele expresiei cinematografice. Reprezentând un spațiu în care Jarman estompează granița dintre autobiografie și observație, Blue este și manifestul, dar și testamentul artistic al lui Derek Jarman, deopotrivă o explorare personală împotriva morții, a SIDA, a discriminării, dar și o explorare poetică a dragostei, speranței și transformării.

Photo: © Basilisk Communications

Instalația video prezintă un parcurs auditiv sensibil, poziționat în fața unui ecran albastru (trimitere către albastrul lui Yves Klein, dar și către meta-semnificațiile multiple pe care artistul le atribuie acestei culori (“Albastrul inimii mele, albastrul viselor mele, iubire albastră”, “Albastrul transcende sobra geografie a limitelor umane”, “Sângele sensibilității este albastru”), și dezvăluie momente cheie din viața lui Jarman – primii fiori ai dragostei, descoperirea propriei sexualități queer, frica de autorități, mediul social ostil, lupta cu virusul HIV, iminența morții și … serenitatea culorii albastre. Infinitul, abisul, dar și posibilitatea unei păci interioare. În cadrul expoziției va fi prezentată, de asemenea, o selecție de pagini din caietul lui Derek Jarman, intitulat Bliss, în care artistul a pictat și a notat gânduri și idei despre Blue, momente intime și viziuni din procesul de creare al filmului. Blue este o proclamație pentru dreptul la viață și un tratament echitabil al oricărei ființe umane, invocând dinamica unei societăți lipsite de empatie și a unui sistem social injust și discriminator. Expoziția BLUE | Derek Jarman este o cronică a fricii și a represiunii sexuale, a devastării cauzate de boală, precum și a curajului și grației inimitabile ale lui Derek Jarman, o biografie și un omagiu onest adus vieții și artei fără compromisuri.

Curator: Mirela Stoeac-Vlăduți| Blue | Derek Jarman | 17.05.-27.07.2024| META Spațiu, galerie de artă contemporană, Bd. Mihai Viteazul nr. 1

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share