Dia Buga a ales să creeze lămpi prin care se joacă cu spațiul și lumina, descoperind noi forme de exprimare și metode de a da spațiului un aer unic și o personalitate puternică, fascinată fiind de jocul de umbre rezultate la întâlnirea luminii cu materialele și forma lămpilor. Astfel s-a născut DiaBuga Design, brand personal care oferă obiecte de iluminat, creații unice.
1. Cine este artista Dia Buga și ce ne poate spune despre brandul DiaBuga Design pe care l-a creat ? Ce te-a format ca și artist?
Sunt Diana Buga, fascinată de procesul creației și caut mereu modalități de exprimare, prin care să îmi las amprenta. Am finalizat Universitatea de Artă și Design în Cluj, în cadrul căreia m-am format și am făcut cunoștință cu multe materiale și tehnici de lucru. Așa au ieșit primele idei. Totul s-a născut din pasiune și dragoste. Nu am avut o strategie clară pentru ce am construit, lucrurile în viață apar uneori spontan și îmi place să le văd ca pe o provocare sau oportunitate și să le abordez în parte, pas cu pas. De aceea, mă axez pe prezent și sunt atentă la tot ce îmi oferă viața.
2. Cum îți găsești modelele, de unde te inspiri?
În momentul de față aș spune că mă inspiră tot prezentul în care trăiesc, starea mea de spirit, vibrațiile oamenilor din jurul meu, toate trendurile pe care le urmăresc in domeniu de design, tot. Trăiesc și mă inspir din viața pe care o trăiesc și tot ce mă înconjoară.
3. Cum ai caracteriza creațiile tale unicat?
Produsele mele sunt create manual și îmi place să cred că duc cu ele toată energia creativă și emoția pe care o pun în munca mea. Sunt niște produse unice, care nu ar putea fi produse în masă, într-o fabrică. Sunt speciale și spun o poveste.
4. De ce ai ales să creezi obiecte de iluminat?
Consider lumina foarte importantă într-un spațiu, deoarece are un rol puternic de a influența percepția asupra spațiului și capacitatea de a modifica dispoziția unei persoane. Am ales să mă joc cu spațiul și lumina, să descopăr noi forme de exprimare și metode de a da spațiului un aer unic și o personalitate puternică. Cât despre lumina ambientală și jocul de umbre rezultate la întâlnirea luminii cu materialele și forma lămpilor, este ceva ce m-a fascinat mereu și fac parte din toata povestea mea. Povestea lămpilor a început printr-o oportunitate pe care am acceptat-o cu o ușoară naivitate, aș spune, dar care s-a dovedit a fi o experiență plăcută și în final un produs frumos apreciat de multă lume. Apreciere care mi-a gâdilat o emoție, iar acela a fost momentul când am spus ca voi continua să fac asta indiferent ce apare pe parcurs.
5. Cum ai caracteriza viața artiștilor în general, la noi, încurajează creatorii sau nu?
Viața artiștilor în general, îmi place să cred că este una liberă în care ai curajul să te exprimi și puterea să îți creezi propriul stil de a trai și de a face lucrurile. Nu cred că exista o rețetă care funcționează și ar trebui urmată, cred că fiecare dintre noi suntem autentici și dacă suntem atenți la noi, putem să ne găsim un drum care să ni se potrivească și să ne bucure sufletul. Da, creatorii sunt încurajați acum din ce în ce mai mult, sunt multe inițiative și platforme care susțin creatorii locali. Iar pe lângă asta atenția cumpăratorilor în general simt că se îndreaptă către produsele cu poveste, produsele create manual, la noi în țară.
6. Crezi că artiștii ar trebui să aibă un mentor/ îndrumător? Ai artiști pe care îi urmărești, care sunt buni de urmat ca model?
Categoric, fiecare artist are nevoie de inspirație și de îndrumare. Eu m-am înconjurat mereu de oameni puternici, care m-au inspirat. Nu pot să zic că am primit niște sfaturi clare de la cineva anume, dar pot spune că am învățat enorm de la persoanele de lângă mine, iar puterea exemplului te învață mai mult decât orice alt sfat. Mereu mi-am dorit să inspir oamenii din jurul meu și sper că am reușit să fac asta prin exemplul meu. Vreau să le inspir curajul de a se exprima așa cum simt și de ce nu, să își facă propria afacere. Sunt extrem de deschisă să ofer sfaturi referitor la procesele de lucru și lumea antreprenorială și se poate vedea asta și în materialele video de pe rețelele mele de socializare.
7. Care sunt filmele, melodiile, podcasturile, artiștii, cărțile care te inspiră?
Îmi place mult să ascult podcasturi în timp ce lucrez la lămpile mele, pentru că mâinile îmi sunt ocupate, iar mintea îmi e liberă să asculte orice îi pun în căști. Podcasturi care îmi vin în minte sunt Mind Architect, Fain și Simplu, Vin de-o poveste, Andrew Huberman, Joe Rogan și multe altele.
8. Ce ne poți spune despre proiectele/obiectele/expozițiile la care/pentru care lucrezi acum?
Mereu am în minte produse noi și colecții pe care vreau să le aduc la viață și încerc să le fac spațiu în programul meu. Cât despre expoziții sau proiecte, ele se întâmplă spontan, nu sunt planificate cu mult timp în avans. Un proiect la care îmi tot propun să lucrez este un atelier dotat unde sa îmi pot crea o mică echipă cu care să cresc aceasta afacere frumoasă, dar aș spune că toate vin în momentul în care suntem pregătiți să le primim.
9. Cum arată cumpărătorul/admiratorul ideal pentru lucrările tale ?
Clienții mei sunt în special, oamenii care apreciaza munca produselor create manual, designerii de interior cu care colaborez și mă recomanda clientilor lor si showroom-urile specializate care îmi găzduiesc produsele.
10. Ce sfaturi oferiți unui novice care ar vrea să își înceapă activitatea în domeniul artistic/creativ?
Un sfat din partea mea ar fi să nu mai luăm viața așa în serios, să ne dam voie să ne jucam, să visam, să experimentăm, să încercăm să ne găsim propriul fel de a vedea lucrurile și cel mai important, să ne dam voie să greșim, pentru că asta este singura metoda prin care învățăm.
11. Unde o putem găsi pe Dia Buga?
Ma puteți găsi pe site-ul meu, www.diabugadesign.ro, și pe toate rețelele de socializare pe care sunt tare activă și încerc mereu să surprind cu un strop de creativitate și informații din lumea pe care mi-am creat-o.
Fotografiile aparțin artiștilor fotografi Ștefan Buga și Robert Bârlea, iar ele au fost transmise de Diana Buga înspre publicare.
NO COMMENT