READING

Lana Dumitru, colecție exclusivă în colaborare cu ...

Lana Dumitru, colecție exclusivă în colaborare cu IQOS

Distribuie articolul:
Share

Lana Dumitru, colecție exclusivă în colaborare cu IQOS, pentru Romanian Design Week 2024: „Explorarea face parte din ADN-ul meu”

Artist multi-disciplinar, Lana Dumitru lucrează la intersecția dintre modă, artă, design, tehnologie și inovație. De la haine care stau în muzee, până la haine care stau pe oameni, parcursul său artistic este cunoscut în special pentru „părerile purtabile” pe care le-a creat în ultimii 15 ani. Relevanța brandului ei în industria de fashion este legată de inovație, de îmbinarea trecutului cu viitorul, tehnologia și noutatea. Iar curajul de a depăși limitele industriei i-a câștigat încrederea marilor branduri care nu ezită să o aleagă ca partener în proiecte dintre cele mai provocatoare. Împreună cu Lana Dumitru, IQOS propune o colecție inedită în cadrul Romanian Design Week 2024, inspirată din pasiunea comunității IQOS pentru artă şi design.

„Anul acesta am creat, special pentru RDW, o colecție în ediție super limitată „Lana x Iqos Etno Treasures” de hanorace unisex, inspirate din ethos-ul celor două branduri, și anume îmbinarea tradiției cu tehnologia. Valorile noastre comune sunt pasiunea pentru artă și design, iar culorile vii, texturile și modelul simbolizează comuniunea cu cei din jur și legăturile puternice pe care le dezvoltam în comunitate”, explică Lana.

Lana Dumitru

Prin colaborarea cu Lana, IQOS îşi reafirmă misiunea declarată de susținere a progresului și spiritului creativ în cadrul unei comunități iubitoare de experiențe unice și inovatoare. De altfel, asocierea dintre cele două branduri sub umbrela RDW nu e deloc întâmplătoare.

„RDW este o comunitate din care am bucuria să fac parte încă de la început și pe care o susțin cu mândrie. Am crescut odată cu RDW și sunt recunoscătoare tuturor curatorilor care au inclus și creațiile mele în festival, de-a lungul anilor, alături de atâția designeri naționali relevanți, pe care îi admir”, mărturisește Lana Dumitru.

S-a dedicat artei de când se știe, a început să deseneze și să picteze înainte să știe să scrie.

„Desenam pe oriunde apucam, mai ales oameni îmbrăcați în tot felul de haine.  Am primit în dar un computer, de la bunica mea. Avea instalat programul „Paint”, în care am început să fac desene de fete îmbrăcate cu haine imaginate de mine. Așa a început parcursul meu “digital”. Restul e istorie.”

O istorie care i-a rezervat Lanei Dumitru un destin la care nici nu îndrăznise să viseze, un destin care i-a legat definitiv numele de momente memorabile în lumea artei. Probabil că trăiești sub o piatră dacă nu știi că Lana e creatoarea rochiei decorate cu 25.000 de cristale Swarovski pe care islandeza Bjork a purtat-o în turneul ei Utopia. Sau că unul dintre cele mai de succes articole ale brandului Puma este o jachetă creată tot de Lana, inspirată de un model tradițional din covorul bunicii.

„Când mă plimb prin București și văd oameni îmbrăcați cu covorul bunicii (adică modelul tradițional de pe jacheta Lana pentru Puma), îmi dau seama că am schimbat ceva în contextul socio-cultural actual național. La nivel internațional, am același sentiment de bucurie când văd artiști precum Bjork purtând același covor al bunicii recreat din „nestematele de cristal” Swarovski pe rochia sculpturală Foræva creată de arhitectul Vlad Tenu împreună cu mine, care acum poate fi văzută la Muzeul Swarovski din Austria.”

Consideră că publicul este parte din forța care dă relevanță lucrărilor sale, dar și barometrul care o ajută să-și dea seama că universul ei rezonează cu foarte multă lume, ceea ce o motivează și o inspiră.

În București, a fondat brandul Lana Dumitru, în Londra a co-fondat studioul de design Foræva Studio, împreună cu arhitectul Vlad Țenu, iar în Lisabona este nomadul digital din prezent. Găsește inspirație oriunde.

„Mă inspiră și muzeele, dar și oamenii de pe stradă. Explorarea face parte din ADN-ul meu, atât personal, cât și profesional. Îmi place să călătoresc pentru că astfel înțeleg mai bine modul în care diverse civilizații percep „normalitatea”, arta, moda, cultura. De aceea am trăit și studiat în multe țări până acum. Mi-a plăcut America de Sud, iar Portugalia mi s-a părut cel mai asemănător loc din Europa. Sunt influențată de vreme, de posibilitatea de a fi aproape de ocean, de anotimpurile calde, dar și de căldura oamenilor.”

A fost invitată ani la rând să facă parte din expoziții precum cele de la Milano Design Week și s-a bucurat de evenimente, de întâlnirile față în față cu designerii preferați, dar și de oportunitățile pe care i le-a oferit o asemenea expunere.

„Sunt foarte fericită că există și în România o astfel de inițiativă prin care facem cunoscut designul contemporan național. Rolul evenimentelor precum RDW este esențial – ele instruiesc  publicul și aduc împreună artiști și designeri naționali, timp de o săptămână. Pe lângă colaborarea specială cu IQOS de anul acesta, o ediție limitată de hanorace imprimate digital, RDW va expune în secţiunea de fashion și o rochie pe care am creat-o împreună cu Vlad, un exemplu perfect între îmbinarea tradiției cu tehnologia – rochie cu motive etno, dar imprimate tridimensional, cu cea mai nouă mașină de imprimare 3D din lume. Colecția Heritage Re:Coded by Foræva Studio a fost lansată la Milano Design Week și suntem încântați să o putem arăta acum și în București, la RDW.”

Anul acesta, Romanian Design Week se desfășoară în perioada 24 mai–2 iunie.

  • IQOS susține comunitatea creativă, aflată la început de drum, și oferă mai multă expunere, vizibilitate și implicare activă în realizarea viziunii artistice. Valorile care definesc brandul, cum ar fi progresul, inovația și rolul acestora în societate pun în valoare talentul în formare și îl aduc în centrul comunității.
  • Romanian Design Week (RDW) este cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. Expozițiile și evenimentele din programul festivalului au ca scop să facă designul accesibil pentru un public larg

Material susținut de IQOS.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share