CITEȘTI

Expoziția There’s more to the problem

Expoziția There’s more to the problem

Distribuie articolul:
Share

Expoziția There’s more to the problem se deschide joi, 26 septembrie,  ora 18:00 la galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara. Curatoriată de Francesco Giaveri, expoziția reunește lucrările a opt artiști internaționali: Stefano Calligaro, Anna Dot, Petra Feriancová, Norbert Filep, Camille Llobet, Cristina Garrido, Sorin Neamțu și Ian Waelder.

Această expoziție își propune să exploreze în mod critic și estetic modul în care textele scrise sunt încorporate în artă, în special în pictură, provocând granițele convenționale dintre cele două forme de expresie. There’s more to the problem abordează întrebări esențiale: este textul pe o pânză o pictură sau doar un text? Cum se transformă percepția noastră asupra mesajului atunci când este reprezentat într-o lucrare de artă vizuală? Cu toate acestea, a picta un text reprezintă un proces lent, aproape ascetic. Pictura este mai puternică ca niciodată în lumea artei contemporane, însă juxtapunerea imaginilor și a textelor este peste tot în cultura contemporană la nivel global. De la Instagram la meme-uri, această relație este un aspect cheie al înțelegerii comunicării care ne înconjoară în zilele noastre și spune multe despre modul nostru de viață.

Demersul unui pictor de a prezenta un text printr-un limbaj foarte complex și vechi (pictura) este resimțit ca o mare contradicție, deoarece, în lumea contemporană, comunicarea trebuie să fie cât mai rapidă și dinamică. Pe rețelele de socializare, facem adesea greșeli de ortografie întrucât viteza are întâietate asupra acurateții. Pictura, pe de altă parte, este lentă și complexă. Este nevoie de timp pentru a citi și a înțelege un text, și chiar mai mult timp pentru a interpreta un text cuprins într-o pictură. Cu toate acestea, un mesaj scris într-o pictură ne captează imediat atenția, la fel ca o reclamă într-un autobuz sau un meme pe un smartphone. Dar, spre deosebire de acestea, o pictură ne invită să ne oprim, să reflectăm și să pătrundem mai adânc în semnificația sa.

Acest lucru se întâmplă probabil pentru că este implicat un proces al traducerii. Este nevoie de mult timp pentru a realiza o pictură sau pentru a pregăti orice altă operă de artă și, cel mai important, de mult timp pentru a ne bucura de ea. Chiar și a profita de ceea ce vedem sau experimentăm într-o expoziție necesită timp. Expoziția There’s more to the problem este dedicată relației dintre texte și imagini și modului în care artiștii invitați prezintă și reprezintă textele. Sunt prezentate texte din perspective diferite pentru a explora contemplarea, narațiunea, lentitudinea și percepțiile comune, ajungând la limitele limbajului însuși, pe care le experimentăm atunci când citim texte ca opere de artă.

Ce ne pot spune artiștii contemporani despre relația dintre text și percepția sa? Înțelegerea acestui aspect ne poate conduce la o mai bună înțelegere a comunicării care ne înconjoară și, probabil, ne poate ajuta să trăim mai bine – nu mai repede, doar mai bine.

There’s more to the problem

Artiști: Stefano Calligaro, Anna Dot, Petra Feriancová, Norbert Filep, Camille Llobet, Cristina Garrido, Sorin Neamțu, Ian Waelder

Curator: Francesco Giaveri

26.09.24 – 27.10.24

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share