CITEȘTI

Despre Munteanu Fest cu Bogdan Munteanu şi Chris S...

Despre Munteanu Fest cu Bogdan Munteanu şi Chris Simion-Mercurian

Distribuie articolul:
Share

Am discutat, în acest interviu cu Bogdan Munteanu şi cu Chris Simion-Mercurian, despre ediţia Munteanu Fest de anul acesta.  Festivalul caritabil anual „Munteanu Fest” a ajuns la a opta ediție. De ziua sa, Bogdan Munteanu invite publicul larg să participe la un eveniment de neuitat. Scopul acestui eveniment este de a sprijini proiectul Grivița 53, iar ediția din acest an va avea loc pe 15 octombrie 2024, la Expirat Halele Carol. Demersului din acest an i s-au alăturat nu mai puțin de 5 nume care vor susține pro bono momente artistice în cadrul festivalului. Este vorba despre: Ana Coman, D-L Goe, Prima Dragoste, Andra Andriucă și Marinov.

Bogdan Munteanu

1. Bogdan, poţi să ne spui cum este să donezi ziua de naştere şi să realizezi un festival în sine?

Sincer, este ceva la care nu m-aș fi așteptat să se întâmple în urmă cu mulți ani. Gândiți-vă că totul a început în 2016 când am primit de ziua mea drept cadou de la prieteni un festival. A fost o mega surpriză, nu mă așteptam la așa ceva. Nu mai puțin de 7 artiști au cântat în seara aia în Geobar din centrul Bucureștiului pentru mine și prietenii mei. A fost o reală bucurie! Iar apoi, cu timpul, mi-am zis că ar fi interesantă idea de a organiza de ziua mea un eveniment caritabil recurent care să susțină an de an diverse cauze. Și uite cum am am reușit să strâng bani de-a lungul timpului de ziua mea pentru campanii ale celor de la World Vision Romania, Dăruiește Viață, Asociația Casa Bună, ba chiar am organizat și un eveniment caritabil pentru copiii refugiați din Ucraina, alături de cei de la Salvați Copiii. Și iată-ne în prezent, ajuns deja la a 8-a ediție, unde îmi propun să strâng fonduri pentru Grivița 53 – primul teatru construit de la zero de comunitate.

2. Cum găseşti resursele pentru a face acest lucru în fiecare an? Cum decizi ce proiecte să fie ajutate prin Munteanu Fest?

Consider că ține de conștiința fiecăruia dintre noi atunci când vrem să ne implicăm în acte de caritate sau în ajutorarea celor din jurul nostru. Cel mai important este să ne dorim sincer și din toată inima să facem aceste lucruri, fără să alteptăm ceva în schimb. Să punem suflet, să facem cu drag. Să nu fim constrânși de nimeni și de nimic. Și lucrurile vor funcționa de la sine. Iar de-a lungul timpului putem observa cum roata se întoarce: iar dacă oferim și iar oferim, la un moment dat viața ne va da înapoi. Sunt convins că putem fi buni în mod necondiționat. Trebuie doar să vrem acest lucru. Pot spune că proiectele nu le aleg, ci vin de la tine. Depinde mult și de context. Poate la un moment dat îmi face cu ochiul o campanie în desfășurare care e pe ultima sută de metri și mai are nevoie de un mic push ca să depășească linia de finish, poate alteori din cauza unor conjuncturi nefaste (pandemie, război etc) sunt anumite campanii care merită să fie mai vizibile și să aibă un efect benefic imediat.

Bogdan Munteanu, fotografie de Cristian Sutu

3. Cu ce va veni noua ediţia de anul acesta?

Cu ceea ce vine în fiecare an: cu ideea de a demonstra iar și iar că intermediul unei comunități unite și puternice se pot face lucruri frumoase. Implicarea și dedicarea pot avea cu răbdare și muncă rezultate. Trebuie doar să credem în cee ace ne propunem. E primul și cel mai important pas spre reușită. Altfel, sunt bucuros că an de an mi se îndeplinește visul – acela de a îmi dona ziua de naștere către o cauză caritabilă și de a face un festival în jurul acestei idei.

Pot spune că le sunt recunoscător celor de la Expirat pentru găzduire și sprijinul acordat, dar mai ales celor 5 artiști care au spus DA fără nicio ezitare invitației mele de a se alătura pro bono acestui eveniment: Ana Coman, D-L Goe, Prima Dragoste, Andra Andriucă și Marinov. De reținut faptul că un bilet cumpărat reprezintă accesul la festival, dar implicit o donație pentru Asociația Culturală Grivița 53. O altă noutate este faptul că am pus la dispoziție bilete pe mai multe categorii de prețuri: Un spectacol de teatru: 50 lei, O piatră de temelie: 75 lei, Consumator de artă: 100 lei, Iubitor de teatru: 150 lei, Cărămida Grivița 53*: 300 lei * Cărămida va putea fi primită fizic în seara evenimentului și va avea numele gravat pe ea.

4. De ce ai ales Grivița 53?

Sincer, am ales campania celor de la Grivița 53 deoarece săptămânal trec prin dreptul șantierului în drumul meu, mai ales pentru că teatrul este gard în gard cu J’ai Bistrot, acolo unde îmi fac de cap de vreo 7 ani la capitolul evenimente J. Să revenim… și observ cu bucurie cum de la o zi la alta acest vis măreț prinde contur, iar clădirea se înalță în ritm alert. Pot spune că sunt fascinat de hotărârea și determinarea de care dau dovadă Chris Simion-Mercurian și Tiberiu Mercurian pentru a finaliza acest proiect îndrăzneț. Așa că mi-am spus prin vară că îmi doresc să dau o mână de ajutor prin intermediul evenimentului din 15 octombrie deoarece consider că avem nevoie de teatre, avem nevoie cât mai multe forme de manifestări artistice, avem nevoie de educație.

Bogdan Munteanu la evenimente

5. Colaborare, coproducţie sunt termeni din ce în ce întâlniţi în mediul creativ, din punctul tău de vedere cum reuşim să aducem aceste formule în munca tuturor care s-au obişnuit să lucreze singuri?

Mi-am demonstrat în multiple cazuri în cei 7-8 ani de când activez în zona de freelance că fără o colaborare cu cei care au aceeași viziune ca tine nu ai cum să reușești. E important să fii deschis spre proiecte noi de fiecare dată, să interacționezi cu cei de lângă tine, să știi să lucrezi în echipe. Să nu fii individualist. E bine să te uiți mereu în jurul tău, să culegi informații, să vezi ce fac alții, să te inspiri, să întrebi, să fii în mijlocul lor, să iei notițe. În ziua de azi e benefic să fii o persoană activă și comunicativă. Să ajuți, să dăruiești și la un moment dat vei primi înapoi. Trebuie doar multă răbdare.

Chris Simion

1. Chris, ce este pentru tine Teatrul Grivița 53? Care sunt provocările pe care le-ai întâmpinat? Grivița 53 a fost o necesitate, visul care te ține în viață, care te ajută să nu te abandonezi, să nu îți trădezi sufletul.

Intenția a existat din anul 2 de când eram studentă la teatrologie, m-a urmărit obsesiv dar nu am fost dispusă să fac orice pt a împlini acest vis. S-a materializat în 2016, când Tiberiu soțul meu cu experiență în marketing mi-a validat proiectul. Apoi am făcut orimul pas, am vândut casa bunicii mele și am cumpărat terenul pe care construim teatrul. Provocări au fost nenumărate în acești 8 ani. Ne-au încercat, ne-au testat. Am rămas pe poziție, nu ne-am clătinat. Suntem ferm convinși că Grivița 53 în momentul în care va fi gata va reprezenta un exemplu, va da curaj și va inspira. Suntem datori să facem asta atât pentru noi, cât și pentru generațiile care vin. Ignoranța este similară sinuciderii. Nu avem voie să fim neatenți, să trecem prin viața nepăsători. A face bine și a lăsa ceva în urmă este o alegere.

2. Cum vezi Grivița 53 imediat după finalizarea lucrărilor?

Un spațiu artistic viu, un magnet cultural care să îi atragă pe toți cei care vor să facă cercetare teatrală, care au nevoie să facă performanță, să iasă din confort și din clișee. Un pol care revitalizează un cartier istoric și care renaște un spirit.

Chris Simion-Mercurian și Tiberiu Mercurian

3. Care e un lucru pe care ți-ai fi dorit să-l fi știut când ți-ai început cariera?

Că nimeni nu are ceva cu tine personal, lupta e cu demonul din interios, cu frustrările personale, cu complexele și rănile nevindecate. Că nu trebuie să judeci pe nimeni și că e sănătos să nu ai așteptări, să iei oamenii cum sunt și să îi accepți cu tot întunericul lor. E un domeniu unde tronează egoul, unde orgoliul este în prim plan, e foarte greu să dai măștile jos și să ajungi la nuditatea sufletului, e multă frica și singurătate, sunt multe frustrări, complexe și nevoie de validare.

Chris Simion-Mercurian

4. Activezi de mulți în domeniul industriilor culturale cum vezi schimbarea la nivel național?

Activez de 28 de ani. Teatrul independent s-a dezvoltat vizibil, nu mai este un accident, este o mișcare, are publicul lui, și-a găsit locul dar are aceleasi probleme de 30 de ani. Nu are spații, nu are legislație care să îl apere și să îl dezvolte, nu are sprijin financiar dat de stat că teatrele subventiinate, nu are siguraţăt (trăiește de pe o zi pe alta), nu are predictibilitate.

5. Revista Atelierul se ocupă de peste 14 ani cu prezentarea industriilor creative și culturale, care sunt designerii de produse pe care îi apreciezi și a cărora produse le porți?

Apreciez originalitatea, creativitatea și obiectul care creează un univers, care nu e un obiect vestimentar în sine. Port haine care sunt de inspirație tradițională, care sunt făcute din materiale naturale și care au atitudine și o zona teatrală.

Imaginile sunt trimise de Bogdan Munteanu şi Chris Simion, din arhivele lor personale.

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share