READING

Expoziția „Permanent World Encyclopedia” ajunge la...

Expoziția „Permanent World Encyclopedia” ajunge la Brașov

Distribuie articolul:
Share

Suntem încântați să anunțăm deschiderea expoziției itinerante „Permanent World Encyclopedia”,un proiect cultural îndrăzneț și ambițios, inițiat de Arta Prezentului, în parteneriat cu Asociația Empower Art & Artists, la Muzeul de Artă Brașov, joi, 14 noiembrie 2024.

După două luni de succes în orașele Reșița și Craiova, expoziția itinerantă „Permanent World Encyclopedia”, un demers de promovare a tinerei generații de artiști la nivel național, ajunge acum la Brașov, oferind publicului prilejul de a descoperi creațiile artiștilor români contemporani cu ei.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 14 noiembrie, de la ora 18:00, în prezența curatorului și a artiștilor.

„Expoziția «Permanent World Encyclopedia» aduce împreună practicile a șaptesprezece artiști tineri și emergenți, care operează într-o diversitate de medii, de la tradiționala pată a picturii la formulele audio-vizuale ale inteligenței artificiale. Titlul derivă din opera literară a lui H.G. Wells și trimite la relația pe care practicile artistice de azi o au cu dimensiunea enciclopediilor.

Într-o lume interconectată a cărei poveste lexicografică zace zi de zi în buzunarele noastre la un click distanță, noile practici artistice par să se articuleze într-o simbioză cu aceste spații construite sistemic. Astfel, diversitatea sugerată în această expoziție trebuie privită în această cheie, și asimilată sub forma unui complex de enciclopedii personale care o completează pe cea globală.” (fragment din textul curatorial)

„Suntem entuziasmați să aducem expoziția «Permanent World Encyclopedia» la Brașov, și suntem încrezători că expoziția va continua să inspire și să conecteze publicul larg cu noua generație de artiști. Proiectul a fost deja întâmpinat cu un mare interes la Reșița și Craiova, iar acum suntem nerăbdători să vedem cum va fi receptat de către comunitatea brașoveană”, a precizat Angela Izvercian, inițiatoarea proiectului.

Despre impactul demersului lansat de cele două platforme culturale Arta Prezentului și EmpowerArtists, Norbert Filep, curatorul expoziției, a afirmat: „Inițiativa proiectului itinerant «Permanent World Enciclopedia» este extrem de lăudabilă, oferind noilor generații de artiști vizibilitatea și deschiderea necesară prin promovarea practicilor lor. Această reușită se datorează deschiderii duble a acestei generații de artiști; pe de o parte, interacțiunea lor cu instituțiile de pe scena artei românești, iar pe de altă parte, cu publicul specific fiecărei locații. Astfel, proiectul acestei expoziții se conturează ca un parcurs captivant în dinamica noilor generații.”

„Permanent World Encyclopedia” face parte dintr-o inițiativă mai amplă a platformelor Arta Prezentului și Empower Artists, dedicată sprijinirii și promovării artei contemporane românești la nivel național și internațional. După Brașov, expoziția va ajunge la București, completând astfel seria de evenimete expoziționale care a adus împreună tânăra generație de artiști și iubitorii de artă din întreaga țară.

„Ne dorim ca Muzeul de Artă Brașov să devină un adevărat reper cultural, care să stimuleze comunitatea artistică și să promoveze colaborarea între instituții, galerii, artiști și organizații neguvernamentale. Proiecte precum «Permanent World Encyclopedia» reflectă perfect această viziune, oferind o platformă pentru artiștii români emergenți, cu o diversitate creativă ce invită publicul să descopere noi perspective și îi aduce mai aproape de arta contemporană.” – Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov

Artiștii participanți

În cadrul „Permanent World Encyclopedia” expun artiștii: Roxana Ajder, Adrian Buda, Mihaela Coandă, Iulian Cristea, Călin Dumitrașcu, Iuliana Hlihor, Andrei Ispas, Ana Lupu, Andreea Mihalka, David Miholcsa, Moga Dan Marius, Ada Muntean, Oana Năstăsache, Raluca Pavelescu, Iulia Pușcașu, Daniel Semenciuc și Codruț Zele.

Detalii eveniment

Vernisaj: 14 noiembrie 2024, ora 18:00
Locație: Muzeul de Artă Brașov, Bd. Eroilor, nr. 21, Brașov
Perioada expoziției: 14 noiembrie – 8 decembrie 2024

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 8 decembrie. Accesul se face în baza biletului de intrare în muzeu.

 

Despre inițiatorii proiectului
Arta Prezentului și Empower Artists, un proiect editorial lansat de Asociația Culturală Empower Art & Artists, sunt platforme dedicate sprijinirii și promovării artiștilor vizuali români. Revista de artă Empower Artists facilitează interacțiunea dintre public și comunitatea artistică printr-o serie de cronici artistice și interviuri cu artiști și specialiști în domeniu, iar Arta Prezentului oferă un canal necesar și util pentru promovarea și vânzarea creațiilor artiștilor români. Cele două platforme urmăresc să joace un rol esențial în dezvoltarea și susținerea scenei artistice din România.
Parteneri instituționali: Muzeul de Artă Brașov
Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, Empower Artists, Urban.ro, Revista Atelierul, The Institute, Feeder.ro, Amo News, ArTeVezi, Modernism, IQads.
Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share