Start spectaculos pentru MINA Cluj, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, prezentat de Banca Transilvania. Inaugurat pe 1 noiembrie, acesta a atras deja, în prima săptămână, peste 8.000 de vizitatori. Deschis de miercuri până duminică, spațiul inovativ de pe Strada Orăștie nr. 10 s-a bucurat de un interes deosebit, toate intervalele orare fiind complet rezervate încă din prima zi. MINA Cluj a fost fully booked pe parcursul întregii săptămâni, demonstrând astfel apetitul publicului pentru arta digitală și experiențele interactive de top.
Vizitatorii au fost atrași în mod deosebit de „Monet: The Immersive Show”, primul spectacol de acest tip din România, care a captivat prin proiecțiile 3D și efectele senzoriale ce aduc lucrările lui Claude Monet într-o nouă dimensiune. Spectacolul „Cosmos – Descoperă tainele universului”, oferit de Kaufland România, a generat, de asemenea, un interes remarcabil, fiind apreciat pentru călătoria fascinantă prin Sistemul Solar, acompaniată de imagini rare cu cosmonautul român Dumitru Prunariu. În spațiul educativ MINA Kids, copiii au explorat 15 instalații interactive, de la panoul „Doodle Magic Board” pentru explorarea Sistemului Solar, până la „iSANDBox”, unde au avut parte de o experiență interactivă în nisip. În această zonă, părinții și copiii au descoperit noi moduri de a învăța prin joc și tehnologie. ”Experiențele sunt uimitoare! Nu credeam că tehnologia poate aduce atât de aproape lumea artei și a educației pentru copii,” a declarat unul dintre vizitatori.
Show-uri imersive pe mii de metri pătrați, cu tehnologie de ultimă generație
MINA Cluj impresionează atât prin dimensiune, cât și prin tehnologiile folosite. Cu un total de 33 de proiectoare și o putere de iluminare de 397.300 lumeni, spațiul dispune de o suprafață totală de proiecții de 1.803,8 mp, distribuită strategic în diverse zone ale muzeului. Zona principală imersivă include 19 proiectoare, cu o luminozitate de 304.000 lumeni și o suprafață mapată de 1.530,8 mp. Acesteia i se adaugă zona de lobby care include o instalație interactivă ce utilizează inteligența artificială pentru a crea o experiență vizuală captivantă încă de la intrare – Neural Mirror -, Zona de Instalații de New Media Art și MINA Kids, spațiu educativ dedicat celor mici cu 15 instalații interactive. Fiecare show din MINA Cluj a necesitat peste 600 de ore de muncă, fiind realizat in-house de specialiștii și artiștii de la MINA Studios. Întregul spațiu din Cluj se întinde pe o suprafață de 4000 de mp și 10 metri înălțime.
Planuri de extindere a programului și lansări noi: În perioada următoare, MINA Cluj își propune să continue să îmbogățească experiențele vizitatorilor, având în pregătire și alte spectacole și instalații interactive. ”Deschiderea de la Cluj reprezintă doar începutul unei călătorii prin care vrem să redefinim percepția publicului asupra artei imersive,” declară co-fondatorii MINA.
Program și acces: MINA Cluj este deschis de miercuri până duminică, iar biletele pot fi achiziționate pe www.minamuseum.com/minacluj. Prețul unui bilet în spațiul imersiv este de 50 lei pentru adulți și 40 lei pentru copii, în zona de new media de 25 de lei și în zona MINA Kids de 40 lei pentru copii și 15 lei pentru adulți.
MINA, Museum of Immersive New Art, este un concept unic în România care aduce împreună arta și tehnologia într-un mod inovator. Cu locații permanente în București și Cluj, și prin proiectul itinerant MINA Pop-Up, care a vizitat orașe precum Iași și Timișoara, MINA oferă experiențe interactive și educative pentru toate vârstele, într-un mediu senzorial unic. În noiembrie 2024, MINA Cluj a devenit cel mai nou spațiu al MINA, dar și unul dintre cele mai mari centre de artă imersivă din Europa.
Imagini : Nicu Cherciu.
Fără comentarii