READING

Iulia Lavu: „Dacă văd un ghem de ață sau de funie,...

Iulia Lavu: „Dacă văd un ghem de ață sau de funie, am deja în minte creația finală!”

Distribuie articolul:
Share

Revista Atelierul a pornit la drum cu mult timp în urmă pentru a-i scoate la iveală, pentru a-i promova pe cei mai frumoși oameni din România – creativii. Au trecut 14 ani și încă ne pomenim surprinși descoperind câte un talent uimitor. Asta am simțit dând de Iulia Lavu, Knots Designer.

Practic, puterea ei creatoare se vădește în realizarea de produse și accesorii din fire textile, fiecare dintre acestea înscriindu-se în categoria obiecte unicat. Lucrează pe comandă, are propriul atelier în Cisnădie și se numără printre răsfățații sorții – și-a transformat pasiunea într-un business care a dat deja roade pe piața din țara noastră. Este un om cald și deschis care a acceptat cu entuziasm să răspundă câtorva întrebări-cheie despre talentul și munca de Knots Designer.

Knots Designer – nu am mai auzit de așa ceva. Ești unică în țara noastră? Practic ce înseamnă asta – realizezi obiecte din noduri?

Ideea de nod a plecat și de la ghem – ghemul pentru mine este nucleul, sursa de creație și de inspirație. Dacă văd un ghem de ață sau de funie, am deja în minte creația finală. „Knots designer” a luat naștere pentru că fiecare produs realizat de mine se termină într-un nod – în ce privește produsele mele, nodul este ca un sigiliu sau precum puntea de legătură între mine și client. Orice imperfecțiune a funiei sau a produsului finit devine detaliul care îi dă unicitatea. Și în felul ăsta mă consider eu unică. 🙂

Povestea unui designer de noduri: studii, talent, muncă, acumulare experiență și mai ales, cum ai ajuns să faci așa ceva? Cum este primit (și privit) genul ăsta de afacere?

Sunt Iulia Lavu, knots designer și de opt ani dau viață diverselor obiecte de decor și fashion din funie textilă.
Am prins drag de lucrul manual și i-am învățat meșteșugul încă din copilăria petrecută în Cisnădie, orașul textiliștilor, însă abia în anul 2016 am avut curajul să transform pasiunea în business și să împărtășesc din bucuria lucrului împletit.
Am pornit pe acest drum după ce am lucrat în marketing, project management și vânzări, pentru companii multinaționale din Cluj, București și din Germania. Creațiile mele sunt împărțite în două categorii: cele de home deco și accesoriile fashion. Funia de iută, bumbac, lână sau fir sintetic sunt produse chiar în propriul atelier din Cisnădie. Toate creațiile mele sunt personalizate și concepute în așa fel încât să aducă la viață exact produsul pe care și-l dorește clientul. Mă bucur să primesc aprecieri și încurajări, să văd ca în această lume a industrializării, o atenție aparte primește manufactura locală.

iulialavu.ro

Produs realizat de Iulia Lavu

Cum se desfășoară munca propriu-zisă? În ce constă, cât durează, ce presupune, e muncă manuală sau dispui de tehnologie modernă? Lucrezi doar la comandă sau ai și propriile produse unicat pe stoc? Unde ai atelierul și cum arată acesta?

Atelierul de producție, atât pentru funia textilă, cât și pentru produsele mele, se află în Cisnădie. Este o fostă vopsitorie, deținută de o familie de sași care le-a „donat” părinților mei mica afacere înainte de a emigra în Germania. În câțiva ani, atelierul de vopsit textile s-a transformat în atelierul de produs funie. Echipamente și mașini de împletit din fabrici textile dezafectate au ajuns în atelierul nostru.
Cum lucrez? În funcție de dorința clientului, aleg firul de bumbac, iută, lână sau poliester, îl bobinez manual pe cei 12 „călăreți” (așa numim bobinele de pe mașina de împletit funie), pe care îi montez apoi pe utilajul care îi rotește și astfel împletește funia.
Mă așez la mașina de cusut și dau frâu liber imaginației. Aplic eticheta textilă pe produsele din gama home, iar pentru genți am ales un detaliu de cupru – un tub – pe care este gravat logoul meu. Schițele le fac după ce termin produsul.
Creațiile mele sunt, în mare parte, pe comandă. Realizez produse la scară mică, fiindcă nu cred că „One size fits all”. Îmi place să le personalizez, să-mi cunosc clientul, să povestesc cu el. Pun foarte multă energie și foarte mult suflet în ceea ce cos, împletesc sau înnod.
Fiecare provocare creativă din partea clientului este specială și neobișnuită pentru mine. Găsesc întotdeauna soluții să dau viață visului sau schiței clientului, iar acestea sunt creațiile mele neobișnuite.

Produsele mele sunt unicat. Chiar dacă lucrez la un proiect ce presupune cinci produse din aceeași categorie, ele nu vor fi identice. La rândul lor, gențile au un mic detaliu, fie cromatic, fie de formă, în funcție de cum mă inspiră persoana care le va purta. Suplimentar, personalizez unele coșuri de plajă sau genți cu prenumele sau „nickname-ul” clientului.

Deși realizez produsele pe comandă, am câteva articole reprezentative listate și în trei magazine fizice, la Jujube Atelier (Sibiu), la Rafia Studio (Constanța), la DeViscri_Shop (Viscri) și, de curând, și în recepția hotelului Castelnor din Păltiniș.
Colaborez și cu birouri de design de interior și arhitecți, care îmi integrează funiile și împletiturile în proiectele lor. Pentru mine, provocarea este să găsesc soluția tehnică și de implementare pentru propunerile lor de design.

Despre materiale: ce tip de materiale folosești și de unde le procuri? Cât de rezistente în timp sunt obiectele împletite de tine? Care a fost primul obiect pe care l-ai împletit? Dar cel mai drag inimii tale?

Creațiile mele sunt împărțite în două categorii: cele de home deco și accesoriile fashion.
Decorațiuni din funie textilă tip balustradă sau decorațiuni pentru terase, preșuri, covoare, coșuri de diverse dimensiuni, vaze decorative, abajururi, șezlonguri, orice se poate realiza din funie textilă și implică noduri, păturici din lână merinos, împletite pe mână.

În ceea ce privește accesoriile fashion, creez genți, coșuri, plicuri și pălării folosind fire de iută, bumbac sau sintetice, în funcție de preferințele clientelor. Din fir gigant de lână merinos împletesc fulare și veste supradimensionate.
Primul produs cusut de mine a fost un covoraș oval din funie de iută, pe care l-am cusut la mașina din atelierul părinților mei; mașina de cusut au achiziționat-o ai mei pentru a realiza tivul la fileul de tenis și volei – ei produc plase sportive din șnur înnodat manual.
Iubesc ceea ce fac și fiecare produs realizat de mine. Cel mai drag produs mie este cel cu care mă trezesc dimineața în minte și caut soluții cum să îi dau viață.

Care este profilul clientului tău fidel? Ai cumva un ideal de client? Cui se adresează creațiile tale? Ce mesaj transmite o femeie purtând accesoriile create de tine?

Clienții mei sunt utilizatori finali, arhitecți sau designeri de interior.
Prezența fizică în buticurile concept mi-a adus notorietate și, de asemenea, clienții fideli care au împărtășit în cercul de cunoscuți experiența cu mine și produsele Iulia Lavu.
Aproape 90 la sută dintre clienții mei sunt femei 🙂  „Mă simt așa de feminină când port geanta cusută de tine, sunt toată un zâmbet!”, a fost unul dintre primele feedback-uri. Asta m-a inspirat ca pe fiecare cartolină care însoțește produsele mele să le amintesc doamnelor cel mai prețios accesoriu pe care îl poartă – zâmbetul lor!

iulialavu.ro

Îmi plac mult fotografiile de pe site-ul tău. Ce metode de promovare folosești? Te ocupi personal de acest aspect sau ai pe cineva specializat?

Branding-ul „Iulia Lavu – Knots Designer” a fost realizat de un prieten și colaborator specializat în branding și fotografie de produs – Nook Image. Tot cu ei am colaborat și în proiectul www.iulialavu.ro, pagina mea de portofoliu.
Momentan mă ocup personal de promovarea produselor mele, folosind povești din atelier și poze cu produsele pe care le realizez.

Pentru ca îmi place să întâlnesc personal clientul și să-i aflu părerea despre produsele mele, particip la câteva târguri care promovează manufactura locală. Și atelierele de împletituri și noduri, pe care le organizez, sunt un prilej bun de interacționa cu clientele și de a mă lăsa inspirată de ele.
Cel mai prețios promoter al meu este clientul mulțumit care îmi recomandă produsele.

Ce înseamnă sfoară pentru amenajări interioare – are rol pur decorativ sau și vreun misterios rol practic? Cărui stil de amenajare se potrivește cel mai bine?

Sfoara sau funia produsă de mine este materia primă pentru aproape toate produsele din portofoliul meu: folosesc funia la covoare, la coșurile de depozitare, pentru vazele decorative, la panourile despărțitoare, mâna curentă de la scări. Textilul este un material armonios și care oferă căldură în casă. Îmi place cum se combină cu lemnul, metalul sau cimentul în diversele ambiente.

iulialavu.ro

iulialavu.ro

Împreună cu designerii de interior cu care am colaborat, am reușit să integrez funia în aproape toate stilurile de amenajare. Ei fac conceputul, eu îl împletesc sau îl înnod 🙂

Se apropie Crăciunul – pregătești o colecție specială pentru sărbătorile de iarnă?

Fiecare produs creat de mine este o colecție specială :), deci „câte produse, atâtea colecții”.
În sezonul de iarnă, lână este principala materie primă pentru produsele mele: păturicile din lână merinos, pe care le împletesc pe mână, fularele supradimensionate, papucii de casă din funie de lână împâslită, accesorii și decorațiuni de Crăciun realizate din lână merinos și câteva modele de genți.

Anul acesta am pregătit modele de coronițe decorative de iarnă cu împletitură din lână merinos, la care mai atașez o crenguță de brad sau pin. Sunt divine!

Care ți se par cele mai mari provocări în industria creativilor din țara noastră? Ce adori și ce detești la munca ta?

Cea mai mare provocare apare atunci când trebuie să argumentăm cu ce este diferită creația noastră, respectiv de ce prețul este mai mare față de ceva ce arată aproape la fel și este produs în Asia.
În același context, mă gândesc și la produsele manufacturate în Asia, care apoi primesc eticheta „lucrat manual în România” cu un branding frumos și cu o poveste atractivă…
Iubesc tot ce fac, în fiecare produs pe care îl creez pun cea mai frumoasă energie și pasiune.

Un mesaj pentru clienții Iulia Lavu.

Sunt sursa mea de inspirație!

Imaginile au fost trimise de Iulia Lavu din arhiva ei, cu drept de publicare.

Comentarii

Absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative (Universitatea București), Andreya Oti a urmat masteratul de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), dar adevărata împlinire și-a găsit-o ca redactor de carte și de articole online. În prezent este redactor de carte pentru copii la editura All și asigură direcția de comunicare a editurii Vremea. În același timp, din 2015 activează drept redactor al revistei de mobilă și design Magmob.ro, prilej de a îmbina pasiunea pentru amenajări interioare cu ușurința mânuirii cuvântul scris. Interesată de tot ce înseamnă noutate și creativitate în domeniul designului, consideră că numai ̈frumusețea va salva lumea ̈ – mai ales atunci când frumusețea capătă funcționalitate.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share