READING

ArboRitm: mobilier din lemn adevărat, prelucrat fă...

ArboRitm: mobilier din lemn adevărat, prelucrat fără CNC… momentan!

Distribuie articolul:
Share

Într-un mic atelier din București se realizează manual piese de mobilier de un farmec aparte. Atelierul se numește Arboritm și s-a mutat în Capitală destul de recent, acum trei ani, după ce inițial a funcționat în apropiere de Ploiești. Ascunde un spirit liber, la nivelul designului, dar și al omului care creează acolo, iar asta se desprinde din aspectul mobilei, din modul de promovare și din cuvintele lui Cristian Tudor, creatorul.

Dacă vreți să întâlniți un artist în adevăratul sens al cuvântului, luați legătura cu el. Sau citiți acest interviu de-o sinceritate dezarmantă, cu bune și cu rele. Cuvintele-cheie ale acestei experiențe: libertate, lipsă de constrângere, cu urechile prinse în hârțoage, inspirație japoneză. O să vă placă!

Povestea studioului Arboritm. De la ce vine această denumire? Înțeleg că e înființat în 2011, în București. De când ai avut această idee și cum a apărut? Cât de greu a fost s-o pui în practică?

Denumirea e o alăturare a două cuvinte, arbore și ritm, știam când m-am apucat că trebuie să fie o armonie în ceea ce fac, să creez ceva care are un sens, să fie lucrul bine făcut. Destul de greu a fost parcursul de la început și chiar și acum încă mai este! Însă am avut noroc de clienți buni care m-au încurajat să merg înainte, pasul a fost mic, dar s-au adunat mai mulți pași din ăștia între timp.

Arboritm.ro

Cine este Cristian Ioan Tudor și cum a ajuns să facă design de mobilier în Capitală? Studii / experiență în design de produs și în antreprenoriat?          

Nu am studii în domeniu, sunt autodidact! Am început practic de la zero să învăț să lucrez cu lemnul, după ce am terminat Facultatea de Construcții din București, și asta mai mult din ambiție. A fost ca o scânteie – am făcut un obiect pentru casă, apoi m-a prins ideea de a-l face și mai bine și de atunci caut în continuare să îmbunătățesc ceea ce fac. În Capitală nu sunt decât de 3 ani, am avut mai întâi un mic atelier pe lângă orașul meu natal, Ploiești.

Cum împaci pasiunea pentru mobilier cu necesitățile deloc creative ale unui astfel de business – contabilitate, comunicare cu clienții, promovare? Le faci singur pe toate? Ai și o altă sursă de venit sau alt job pe lângă Arboritm sau atelierul îți asigură tot venitul de care ai nevoie?

Îmi cam prind urechile în multe chestiuni ce țin de acte, însă nevoia m-a învățat și le cam fac pe toate singur, inclusiv fotografiile. Nu am altă sursă de venit, deși mă tot gândesc la asta, fiindcă atelierul nu îmi aduce un venit constant.

Uitându-mă pe site-ul Arboritm simt o înclinație a ta către lemn și un design rustic în interpretare minimalistă – am dreptate? În ce stil ți-ai încadra piesele realizate până acum?

Arboritm.ro

Nu aș încadra în designul rustic, intenția mea nu este să forțez lemnul să stea cu barda și cuiul. Eu caut să mă folosesc de particularitățile lemnului și să le pun în evidență, să nu folosesc mai mult material decât este nevoie structural, să mă folosesc de tăișul ascuțit al dălții, să fac o îmbinare pe cat de bine pot, obiectul să fie pus în valoare de lumină și de întuneric. Mă inspiră mult de tot Japonia, poate că abordarea mea are o inclinație într-acolo.

Surse de inspirație? Rămâi vreodată în pană de inspirație? Și cum depășești un astfel de moment?

Sursele de inspirație vin din mai multe părți, mă inspiră arhitectura tradițională și meșteșugul, formele naturii, particularitățile materialului, oamenii pe care îi întâlnesc. Mai rămân și în pană de idei. Uneori am senzația că nu mai pot depăși momentul, apoi îmi aduc aminte doar că trebuie să mă bucur de ce am și să încep să lucrez și uite așa revine și inspirația 🙂

Ce au piesele tale de mobilier în plus sau diferit de restul pieselor create de alți designeri? Care este contribuția ta creativă la industria mobilierului unicat?

Nu știu ce au diferit, eu desenez și fac piesele în mare parte intuitiv, nu m-a învățat cineva să fac într-un anumit fel lucrurile, în sensul ăsta nu mă simt constrâns nici de trenduri și constant încerc să îmbunătățesc tehnica și să descopăr noi căi de a face un obiect. Îmi place să folosesc uneltele de mână la realizarea pieselor, iar asta cred că duce la o finețe a execuției care nu se poate realiza cu ajutorul mașinăriilor.

Lucrezi exclusiv pe comandă fermă? Care este cea mai grozavă comandă pe care ai primit-o până acum?

În cea mai mare parte da, colaborez cu arhitecți, designeri de interioare și direct cu clientul final. Multe comenzi au fost interesante, mie îmi place să fac bucătării și scaune. :))

Profilul clientului Arboritm – tip de locuință, stil de amenajare, buget, gusturi? Ai avut și experiențe trăsnite cu clienți pretențioși?

Toți clienții sunt pretențioși, te mai enervezi, apoi te mai și împaci. Tipologia ar viza oameni pasionați de design, de artă, oameni care înțeleg meșteșugul obiectelor și apreciază detaliile, dar și durabilitatea și menținerea valorii în timp a unei piese.

Piesa de mobilier cea mai specială pentru sufletul tău dintre toate cele realizate până acum. Să-mi spui te rog povestea ei pe scurt.

Ar fi o piesă pe care am făcut-o acum câțiva ani, eram mai pe la început, e vorba despre o băncuță din lemn de nuc, îl luasem de la un nene care avea în curte lemn, din Berevoești. Am cioplit-o seara cu dalta, apoi am carbonizat suprafața prin ardere și ieșise de un negru catifelat și cald la atingere, am făcut-o doar cu unelte de mână.

Arboritm.ro

Visezi la o piesă anume pe care nu ai transpus-o încă în realitate?

Este o lucrare, o sculptură, la stadiul de desen deocamdată, având rădăcini în Sărutul lui Brâncuși, iar perspectiva mea diferită.

Ce fel de materiale folosești și de unde faci rost de ele? Întreb pentru că mă intrigă un pic ideea de a produce mobilier din lemn adevărat în mijlocul unui oraș-capitală. Cum produci propriu-zis piesele, ce unelte/tehnologii folosești?

În atelier folosesc cherestea de diferențe esențe, în mare parte stejar, frasin, nuc. Materialele sunt cumpărate de la producători locali, din aproprierea Bucureștiului ori din Prahova. Pentru producerea mobilierului, folosesc în cea mai mare parte utilaje clasice și unelte de mână, nu exista CNC sau roboți… momentan!

Arboritm.ro

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai înființa iarăși Arboritm? Și ce ai face complet diferit?

Aș investi mai mult în partea de bussiness, aici am niște lipsuri…

Un mesaj pentru cei care îți admira creativitatea.

Vă mulțumesc!

Imaginile au fost trimise de Cristian Tudor din arhiva personală, cu drept de publicare.

Comentarii

Absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative (Universitatea București), Andreya Oti a urmat masteratul de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), dar adevărata împlinire și-a găsit-o ca redactor de carte și de articole online. În prezent este redactor de carte pentru copii la editura All și asigură direcția de comunicare a editurii Vremea. În același timp, din 2015 activează drept redactor al revistei de mobilă și design Magmob.ro, prilej de a îmbina pasiunea pentru amenajări interioare cu ușurința mânuirii cuvântul scris. Interesată de tot ce înseamnă noutate și creativitate în domeniul designului, consideră că numai ̈frumusețea va salva lumea ̈ – mai ales atunci când frumusețea capătă funcționalitate.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share